O Γ. Μουλκιώτης στον Κ. Σκρέκα για τη διαχείριση απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Θήβας

«Καλώ στην Βουλή τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα να απαντήσει για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας»

21 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, εκφράζοντας την  έντονη ανησυχία του για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας, συνεχίζει τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την οποία ζητά να παρουσιασθεί στην Βουλή και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο  για τη  διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής ευθύνης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., όσο και την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει:

  • ​Αν είναι βάσιμη η πληροφορία περί αυθαίρετης και αντιθεσμικής παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ζήτημα διάθεσης των απορριμμάτων της Χαλκίδας στον κορεσμένο ΧΥΤΑ Θηβών και μάλιστα με ενθαρρυντική «υπόδειξη», παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια δικαίου και αυτοτέλειας.
  • Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο τη μείωση του χρόνου διάρκειας «ζωής» του ΧΥΤΑ Θήβας λόγω επικείμενης διάθεσης σε αυτό και των απορριμμάτων της Χαλκίδας.
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να κατοχυρωθεί η κατασκευή του νέου κυττάρου της Θήβας, ως μεσομακροπρόθεσμη υποδομή και λύση δεδομένου ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου κατατέθηκε στις 04/01/2022 και, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ΑΕΠΟ θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στις 20/05/2022.
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας αλλά και για την αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης Άμφισσας, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια και καθυστερεί κεντρικά και αναίτια η ένταξή τους και η δρομολόγηση της κατασκευής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Απριλίου 2024