Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια ο Γιάννης Σαρακιώτης

«Ν.Δ. σημαίνει ανάπτυξη για λίγους, αφανισμός για τη μεσαία τάξη»

30 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας στον Πολυχώρο “ΕΛΗΑ” στη Βέροια, το βράδυ της Τετάρτης (28/09) μετείχε ως κεντρικός ομιλητής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Το θέμα της συζήτησης αφορούσε τη γενικευμένη ακρίβεια, η οποία εξανεμίζει το εισόδημα της παραδομένης στην αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων της ενέργειας, μεσαίας τάξης, πράγμα το οποίο γίνεται με ευθύνη μίας Κυβέρνησης που πρέπει άμεσα να ανατραπεί μέσα από την λαϊκή ετυμηγορία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα.

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε:

«Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λουκέτου, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πλέον ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ και ότι στις μικρές επιχειρήσεις η ύφεση αγγίζει το 20-30%. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών επεσήμανε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Ο Πρόεδρος των Δικηγόρων τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι τελούν υπό οικονομικό διωγμό. Η μεσαία τάξη εκπέμπει SOS!»

Αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. την ενεργειακή κρίση ανέφερε ότι:

«Με όλες τις Κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες η χώρα μας βρισκόταν στο μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον Ιούλιο του 2021 και έπειτα καταγράφουμε πρωτιές. Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνε ένα πλέγμα μέτρων για να προλάβουμε το ντόμινο των αυξήσεων, αλλά η απάντηση της Ν.Δ. είναι ενδεικτική: “Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”. Το Σεπτέμβριο του 2021, το μηνιαίο ενεργειακό κόστος υπολογιζόταν στα 2 δισ. ευρώ και ο κ. Μητσοτάκης έφερε μέτρα ύψους 150 εκ. ευρώ σε ορίζοντα τετραμήνου!»

Δριμεία κριτική άσκησε εκ νέου για το ζήτημα της Δ.Ε.Η. για το οποίο και τόνισε ότι:

«Η απώλεια του δημοσίου ελέγχου επί της Δ.Ε.Η. είναι αντίστοιχη της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας και πάλι επί Κυβέρνησης Ν.Δ.. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε τον Ιούλιο του 2019 ότι “με τις μεταρρυθμίσεις, που θα προβούμε, οι καταναλωτές δεν θα δουν ούτε 1 ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς”. Ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2020 τόνιζε “δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο τρισεκατομμύριο οι καταναλωτές να δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους”. Η αξιοπιστία του κ. Χατζηδάκη κρίνεται σήμερα από την ελληνική κοινωνία.»

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για “υποτιθέμενη ανάπτυξη” σχολιάζοντας ως εξής:

«Οι πόροι για τη λήψη των κυβερνητικών μέτρων υπάρχουν προφανώς από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω πληθωρισμού και όχι από την υποτιθέμενη “ανάπτυξη”, όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν τα στελέχη της Ν.Δ. Πανηγυρίζουν για δήθεν ανάπτυξη, τη στιγμή που τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, που χρωστούν στην Εφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 740.000 σε σχέση με πέρυσι. Η “ανάπτυξη” της Νέας Δημοκρατίας αφορά μόνο 4-5 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που παρουσιάζουν αύξηση κερδών ύψους 300%.»

Σχολιάζοντας την έως και σήμερα ανεπαίσθητη αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε:

«Χρήματα υπάρχουν για μισθούς 7.000-8.000 ευρώ στα διευθυντικά στελέχη του Ε.Φ.Κ.Α., όπως και για μισθό ύψους 360.000 ευρώ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. ή για τους μετακλητούς, για τους οποίους ακούσαμε τόσα πολλά επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και σήμερα η Ν.Δ. μείωσε τα προσόντα, αύξησε τις αμοιβές και τριπλασίασε τον αριθμό τους.»

Παράλληλα, σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Κυβέρνηση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπογραμμίζοντας ότι:

«Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 455 εκ. ευρώ, θα κατευθυνθούν σε μόλις 13 εταιρείες. Η “ανάπτυξη” της Ν.Δ. αφορά μόνο αυτές τις ολιγάριθμες επιχειρήσεις και όχι συνολικά την ελληνική κοινωνία. Υπενθυμίζω δε, ότι ο κ. Αρταβάνης, επιλεγείς από τη Ν.Δ. Πρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Τ.Ε.Κ., τόνισε στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής ότι: “Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο χρηματοδοτούνται ορισμένα έργα. Έχουμε τόσα πολλά χρήματα για πέταμα;”.», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που καταρτίστηκε πίσω από κλειστές πόρτες με το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων παραγκωνισμένο.

            Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα ευρήματα της μελέτης των κ.κ. Λύτρα – Τσιόδρα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί της μη ουσιαστικής στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από πλευράς της Κυβέρνησης, σημειώνοντας:

«Από τη μελέτη του κ. Λύτρα αποδείχθηκε ότι οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας. Υπήρξε μια σημαντική ευκαιρία να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. επ’ αφορμή της πανδημίας, αλλά αυτή η ευκαιρία χάθηκε γιατί η Ν.Δ. ουδέποτε πίστεψε στο Ε.Σ.Υ. και το πληρώνουμε σήμερα με απώλεια ανθρωπίνων ζωών.»

Τέλος, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή της Ημαθίας, ο ίδιος συνοδεία των πρώην Βουλευτών Φρ. Καρασαρλίδου και Χρ. Αντωνίου, επισκεφτήκαν τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Βορείου Ελλάδος, “ΒΑΕΝΙ Νάουσα”, ανταλλάσσοντας απόψεις με τον Πρόεδρο του, κ. Γιώργο Φουντούλη καθώς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), συναντώντας τον Πρόεδρο της, κ. Βασίλη Χαλκίδη, όπου και συζητήθηκαν οι συνέπειες της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και η γενικευμένη αύξηση του κόστους παραγωγής σε όλες τις πτυχές του πρωτογενούς τομέα, ενώ παρουσιάστηκαν και επιμέρους κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με την υπέρμετρη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, σε σειρά αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και πρώτων υλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024