Στα Καμένα Βούρλα το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Αλκοολικών Ανώνυμων

Στις 7,8 & 9 Οκτωβρίου 2022

20 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Αλκοολικών Ανώνυμων θα πραγματοποιηθεί στα Καμένα Βούρλα, στο Ξενοδοχείο «ΣΙΣΣΥ» στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου 2022 με θέμα «Επιλέγοντας μια καινούργια ζωή».

 To πρόγραμμα:

Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι ιδρύθηκαν το 1935 από δύο αλκοολικούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μοιραζόμενοι μεταξύ τους την εμπειρία, την δύναμη και την ελπίδα τους μπόρεσαν να μείνουν καθαροί. Αυτή την εμπειρία την μετέφεραν και σε άλλους που έπασχαν από αλκοολισμό με αποτέλεσμα, σιγά σιγά να αναπτύσσονται οι πρώτες ομάδες ΑΑ, αρχικά στην Αμερική και σύντομα να αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν 118.000 ομάδες σε 180 χώρες, στις οποίες αναρρώνουν περισσότεροι από 2.500.000 αλκοολικοί. Οι αριθμοί αυτοί συνεχώς αυξάνονται  διότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στους ΑΑ ζητώντας βοήθεια.

Οι πρώτες ομάδες στην Ελλάδα ξεκίνησαν προς το τέλος της δεκαετίας του πενήντα. Λειτουργούσαν εντός των Αμερικάνικων Βάσεων, κυρίως για τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ήταν ανοιχτές, επίσης, για όλους τους Αγγλόφωνους αλκοολικούς του γενικού πληθυσμού. Οι Ελληνόφωνες ομάδες ξεκίνησαν το ’81 στην Αθήνα, οι οποίες με τον χρόνο επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλη την χώρα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 25 Ελληνόφωνες ομάδες και 22 Αγγλόφωνες, μια Ρωσόφωνη, μια Πολωνική και αρκετές διαδικτυακές (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα) με αρκετούς μοναχικούς αλκοολικούς (loners) σε ανάρρωση, διάσπαρτους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι ΑΑ δέχονται στις ομάδες τους οποιονδήποτε επιθυμεί να σταματήσει να πίνει, χωρίς καμία οικονομική συνδρομή, χωρίς καμιά διάκριση ως προς την φυλή, την οικονομική ή κοινωνική τάξη, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.

Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού και η μεταφορά του μηνύματος σε όποιον πάσχει. Όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αλληλοβοήθεια, δίχως να κατευθύνονται από κάποιον επαγγελματία.

Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται καθημερινά όλες τις ημέρες του χρόνου και η ανάρρωσή τους συνεχίζεται να βασίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας, της δύναμης και της ελπίδας όπως την εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της. Το θεραπευτικό μοντέλο είναι το Πρόγραμμα των δώδεκα βημάτων απεξάρτησης, που συνιστούν το απόσταγμα της εμπειρίας χρόνων, των πρώτων αλκοολικών που ανάρρωναν βλέποντας καλά και θαυμαστά αποτελέσματα στις ζωές τους.

Τα δώδεκα βήματα αποτελούν 12 στάδια διεργασίας του εαυτού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ασθένειας του αλκοολισμού, με κύριο σκοπό μια χαρούμενη και ικανοποιημένη ζωή η οποία και απομακρύνει την επιθυμία για ποτό.

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ομάδων των Αλκοολικών Ανωνύμων (Δώδεκα Παραδόσεις) αποτελείται από προτάσεις – αρχές. Αυτές οι αρχές στοχεύουν στην καλύτερη και ισότιμη λειτουργία των ομάδων. Βασίζονται και αυτές, στην γνώση που αποκτήθηκε, διαχρονικά, μέσα από την εμπειρία όλων των ομάδων του κόσμου.

Τα κεντρικά τους γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα (Διογενίδη 6Β, ΤΚ 11473) και το επίσημο site είναι :

http://www.aa-greece.gr/

Τηλέφωνο 24ωρης βοήθειας: 6986183484

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024