,

Τα “Μετέωρα” της Βοιωτίας – Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας (βίντεο)

Σε μια εντυπωσιακή για την άγρια ομορφιά της γωνιά του Ελικώνα, γαντζωμένο κυριολεκτικά επάνω στην κορφή βράχου που θυμίζει τα Μετέωρα, ξεχωρίζει το νεόχτιστο μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων Ζάλτσας. Η παρουσία στην περιοχή του Οσίου Λουκά έγινε αφορμή να εγκατασταθούν στις πλαγιές αυτές του Ελικώνα πολλοί ερημίτες και ασκητές κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Έτσι και […]

5 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε μια εντυπωσιακή για την άγρια ομορφιά της γωνιά του Ελικώνα, γαντζωμένο κυριολεκτικά επάνω στην κορφή βράχου που θυμίζει τα Μετέωρα, ξεχωρίζει το νεόχτιστο μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων Ζάλτσας.

Η παρουσία στην περιοχή του Οσίου Λουκά έγινε αφορμή να εγκατασταθούν στις πλαγιές αυτές του Ελικώνα πολλοί ερημίτες και ασκητές κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Έτσι και στο πλάτωμα του απότομου βράχου εγκαταστάθηκε μικρή αδελφότητα ασκητών, όπως μαρτυρούν το πελεκητό πηγάδι και τα υπολείμματα των κελιών με τις σκαμμένες καπνοδόχους στο βράχο.

Εντυπωσιακό είναι το ασκητήριο των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται κοντά στην ακρόπολη της αρχαίας Βούλιδος, κτισμένο στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου. Η Ζελίτσα ή Ζάλτσα είναι μικρός παραθεριστικός οικισμός του Δήμου Λεβαδέων του Νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Ελικώνα.

Τα ευρήματα, κυρίως όστρακα και κεραμίδια, κατά την τελευταία ανασυγκρότηση του, μαρτυρούν ότι ο βράχος αυτός κατοικείται συνεχώς από τον 7ο αιώνα π.Χ. Χρησίμευε, στο πέρασμα των αιώνων, σαν παρατηρητήριο της κίνησης των πλοίων που έμπαιναν και έβγαιναν στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η παρουσία στην περιοχή του Οσίου Λουκά έγινε αφορμή να εγκατασταθούν στις πλαγιές αυτές του Ελικώνα πολλοί ερημίτες και ασκητές κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Έτσι και στο πλάτωμα του απότομου βράχου εγκαταστάθηκε μικρή αδελφότητα ασκητών, όπως μαρτυρούν το πελεκητό πηγάδι και τα υπολείμματα των κελιών με τις σκαμμένες καπνοδόχους στο βράχο. Οι ασκητές αυτοί επέβλεπαν και καλλιεργούσαν μαζί με άλλους μοναχούς της παρακείμενης Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τους μεγάλους ελαιώνες, που περιήλθαν αργότερα στη Μονή του Οσίου Σεραφείμ. Ψηλότερα, σε υψόμετρο 640, κυριολεκτικά κρυμμένη στο πλούσιο ανάγλυφο του βουνού, βρίσκεται η ιστορική μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, ένα κτίσμα φρουριακής μορφής με μεγάλη ιστορία που ιδρύθηκε από τον όσιο Σεραφείμ το έτος 1598 και είναι άβατο για τις γυναίκες.

Οι μοναχοί έμειναν στο βράχο μέχρι τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821, οπότε και ακολούθησαν τους οπλαρχηγούς του αγώνα.

Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους εγκαταλείπεται το ασκητήριο και σχεδόν καταστρέφεται.

Η νέα μονή (1994) που βλέπουμε σήμερα είναι χτισμένη πάνω σε θεμέλια παλαιότερων ναών (17ος αιώνας) και ασκηταριών του 10ου αιώνα. Στα αρχαία χρόνια ο χαρακτηριστικός αυτός βράχος χρησίμευε ως παρατηρητήριο της κίνησης των πλοίων που διέρχονταν τον Κορινθιακό κόλπο. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό στο κοινό και η θέα από αυτόν τον βράχο προς τα παράλια του Κορινθιακού είναι συγκλονιστική. Τηλέφωνο επικοινωνίας με τη μονή: 6981889418, μοναχός Ισαάκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024