Ζεμπίλης: H ματαίωση των μεταθέσεων υπονομεύει τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ

Ερώτηση σε Τ. Θεοδωρικάκο 

27 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ερώτηση, με αφορμή την ματαίωση των έκτακτων μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, υπέβαλε ο  Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης ζητά την άμεση ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας με προσωπικό, καθώς περιφερειακά Τμήματα, όπως το Α.Τ. Καρύστου, αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Ειδικότερα, με την Αρ.πρωτ.: 7648/26-9-2022 Ερώτηση, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει τα εξής:

«Η Αστυνομική Διεύθυνση και τα Αστυνομικά Τμήματα της Εύβοιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα πολλά κενά σε οργανικές θέσεις, δεν επιτρέπουν στο Σώμα να καλύψει επαρκώς τις αυξανόμενες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Α.Τ. Καρύστου, το οποίο ενώ διαθέτει 26 οργανικές θέσεις στην παρούσα κατάσταση έχει 11 άτομα, εκ των οποίων μόλις 7 μπορούν να καλύψουν μάχιμη υπηρεσία, καθώς 2 θέσεις καλύπτονται από τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή και 2 άτομα απασχολούνται στην Γραμματεία. Αυτή η κατάσταση εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ελλιπή αστυνόμευση και αύξηση του κινδύνου των αστυνομικών υπαλλήλων. Ως γνωστό, η Κάρυστος είναι μία τουριστική περιοχή, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Αγγλίας κ. Μπόρις Τζόνσον.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 αστυνομικός, που εκτελούσε διατεταγμένη Υπηρεσία Αξιωματικού Υπηρεσίας στο Α.Τ. Καρύστου, αναγκάστηκε να κλειδώσει και να αφήσει αφύλακτο το Τμήμα για περίπου 3 ώρες προκειμένου να ανταποκριθεί σε καταγγελία πολίτη για ύπαρξη ύποπτων ατόμων κοντά στην οικία του. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στις 11 Σεπτεμβρίου 2022, όπου αστυνομικός αναγκάστηκε να κλειδώσει το Α.Τ. Καρύστου για 45 λεπτά προκείμενου να μεταβεί σε περιστατικό διατάραξης.

Και ενώ περιμέναμε να ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, μέσω έκτακτων μεταθέσεων, ενόψει μάλιστα και της ίδρυσης του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας, η διαδικασία αυτή ματαιώθηκε.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό τα περιφερειακά Τμήματα, της Αστυνομικής Διεύθυνση Εύβοιας, όπως το Α.Τ. Καρύστου;
  • Πως προτίθεται να λειτουργήσει το γραφείο ενδοοικογενειακή βίας, χωρίς να διαταράξει περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία και επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024