Ά. Σκέρτσος: Από το Ελληνικό χθες, στα Άγραφα σήμερα

Με δύο διαφορετικές αφορμές (Ελληνικό – ‘Αγραφα), ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος υπογραμμίζει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη σημασία ενός κράτους που σέβεται και νοιάζεται τον πολίτη, όπου και αν ζει αυτός. «Από τις πολιτικές που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στην κυβέρνηση, αυτές που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είναι εκείνες που […]

18 Οκτωβρίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με δύο διαφορετικές αφορμές (Ελληνικό – ‘Αγραφα), ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος υπογραμμίζει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη σημασία ενός κράτους που σέβεται και νοιάζεται τον πολίτη, όπου και αν ζει αυτός.

«Από τις πολιτικές που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στην κυβέρνηση, αυτές που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είναι εκείνες που ενώνουν την Ελλάδα και θέτουν τα θεμέλια για να πάψουν να υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Όραμα μας είναι, είτε κάποιος ζει στις κορφές των Αγράφων, είτε στη μεγαλύτερη παραλιακή αστική ανάπλαση της Μεσογείου να αισθάνεται και να πιστεύει πως έχει απέναντι του ένα κράτος που τον σέβεται και τον νοιάζεται», υπογραμμίζει εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος, εν συνεχεία, αναφέρεται διεξοδικά στην κυβερνητική επίσκεψη στα ‘Αγραφα.

«Μια τέτοια πολιτική εγκαινιάσαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ανθηρό του δήμου Αργιθέας, στα μαγευτικά ‘Αγραφα, που γίνεται η αφετηρία μιας νέας στρατηγικής για την ορεινότητα στη χώρα μας.

Κακά τα ψέματα, η περιφερειακή ανάπτυξη ειδικά στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας έχει υπάρξει διαχρονικά μια αλληλουχία χαμένων ευκαιριών παρά τα σημαντικά κονδύλια που έχουν διατεθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Έλειψε το πνεύμα συνεργασίας, το όραμα, η σοβαρή τεχνοκρατική προετοιμασία για την υποβολή και χρηματοδότηση ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων που θα βγάζουν από την απομόνωση αυτές τις περιοχές».

Επιπλέον, «πέντε μήνες μετά από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους των 38 ορεινών δήμων της χώρας μας, αυτό το έλλειμμα επιτέλους θεραπεύεται με το πρώτο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 90 εκατ. ευρώ που φέρει την ονομασία ”Αγραφα’ και αφορά τους τρεις ορεινούς δήμους Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα.

Με το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αγράφων η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει στα 65 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί έως σήμερα στους 3 δήμους από το 2019, επιπλέον 90 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε 3 άξονες: στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκατ. ευρώ, στην ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομική δραστηριότητας με 32 εκατ. ευρώ, και στην κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκατ. ευρώ».

Όπως υπογραμμίζει, εξ άλλου, ο ‘Α. Σκέρτσος, «στα ‘Αγραφα και στους 3 δήμους θα συντελεστεί τα επόμενα χρόνια μια μικρή κοσμογονία. Με έργα οδικών δικτύων που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ενδυνάμωση των δήμων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής».

Και, εν κατακλείδι, «η ορεινή Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει ένας τόπος για να ζεις. Όχι μόνο ένας τόπος που επισκεπτόμαστε στις γιορτές και τα καλοκαίρια και θαυμάζουμε από μακριά. Για το σκοπό αυτό η Προεδρία της Κυβέρνησης επεξεργάζεται μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παρεμβάσεων που αφορούν την ορεινή Ελλάδα και τους κατοίκους της.

Πολλά μπράβο στους πρωτεργάτες δημάρχους Ανδρέα Στεργίου, Αλέξη Καρδαμπίκη, Παναγιώτη Νάνο για το πνεύμα σύμπνοιας και δημιουργικότητας που επιδεικνύουν για να στηρίξουν τους όμορφους τόπους τους, και στον Γιάννη Τσακίρη και Δημήτρη Σκάλκο για την ταχύτητα με την οποία έτρεξαν να υλοποιήσουν το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024