Aφιέρωμα στον Ιταλικό κινηματογράφο από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Στο Cineplex ΦΙΛΙΠΠΟΣ

14 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Για  όγδοη χρονιά το αφιέρωμα στον Ιταλικό κινηματογράφο στην Ελλάδα επιστρέφει “ζωντανά” έπειτα από δυο χρόνια ηλεκτρονικής αποκλειστικά λειτουργίας λόγω της πανδημίας.

Φέτος το αφιέρωμα, μια διοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte, θα παρουσιάσει  ταινίες αντιπροσωπευτικές της πιο πρόσφατης Ιταλικής κινηματογραφικής παραγωγής. Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται σε 22 πόλεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Στη Λιβαδειά οι ταινίες που θα προβληθούν από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς στο Cineplex ΦΙΛΙΠΠΟΣ είναι οι:

-Dogman του Matteo Garrone

Δραματική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 102′
Στα προάστια της Ρώμης, ο ταλαιπωρημένος και μοναχικός Μαρτσέλο βγάζει με δυσκολία τα προς το ζην ως κομμωτής σκύλων ενώ είναι παγιδευμένος σε μια σχέση υποταγής με έναν πρώην μποξέρ, τον Σιμόνε, ο οποίος θα τον υποχρεώσει να συμμετάσχει σε μια διάρρηξη που θα επιφέρει δραματικές συνέπειες. Ο πρωταγωνιστής βραβεύθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 στις 9.30 μμ.

-Μπλε μάτια(Occhi Blu) της Michela Cescon

Μυστηρίου 2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 86′

Ρώμη. Ένας «σόλο» ληστής τραπεζών και κοσμημάτων εξαφανίζεται πάντα οδηγώντας ένα διαφορετικό maxi scooter κάθε φορά. Η υπόθεση είναι το talk of the town, αλλά ο αστυνομικός επίτροπος που άνοιξε την υπόθεση δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση να στραφεί. Ζητά βοήθεια από μια Παριζιάνα φίλη, διαβόητη για την επίλυση φαινομενικά αδύνατων υποθέσεων. Καταλαβαίνουν ότι ο εγκέφαλος πίσω από αυτές τις ληστείες είναι μια γαλανομάτα, συνηθισμένη γυναίκα πέρα από κάθε υποψία: το όνομά της είναι Βαλέρια και είναι μια ιδιοφυΐα των μαθηματικών. Ξέρει την κίνηση στη Ρώμη σαν την παλάμη της. Με τις ληστείες, θέλει να αποδείξει την αξία της. Γοητευμένοι από αυτήν, οι αστυνόμοι θα παίξουν ένα είδος σκακιού μαζί της.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στις 9.30 μμ

-Μια ιστορία χωρίς όνομα ή Ο κλεμμένος Καραβάτζιο / Unastoriasenzanome του RobertoAndò

Μυστηρίου 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110′
Η Βαλέρια είναι γραμματέας ενός παραγωγού ταινιών και παράλληλα “αόρατη συγγραφέας”. Μια μέρα συναντάει ένα μυστηριώδη συνταξιούχο αστυνομικό που της αφηγείται την ιστορία ενός εγκλήματος, όμως το σενάριο αποδεικνύεται επικίνδυνο. Η “ιστορία χωρίς όνομα” αφορά στη μυστηριώδη κλοπή ενός διάσημου πίνακα του Καραβάτζιο από τη μαφία, στο Παλέρμο του 1969.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 στις 9.30 μμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024