Γ. Σαρακιώτης: Εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια σε ένα ακόμη νομοσχέδιο της Ν.Δ

Την τακτική των εξυπηρετήσεων των συμφερόντων των λίγων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της υγιούς επιχειρηματικότητας στηλίτευσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω της τοποθέτησής του στην ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Όπως αρχικά τόνισε ο κ. […]

14 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την τακτική των εξυπηρετήσεων των συμφερόντων των λίγων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της υγιούς επιχειρηματικότητας στηλίτευσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω της τοποθέτησής του στην ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης : «Επισημαίνετε διαρκώς πόσο «φιλοεπενδυτική» και «φιλοεπιχειρηματική» είναι η πολιτική σας και τώρα, που σας ασκεί κριτική η επιχειρηματική κοινότητα, την απαξιώνετε και αποφεύγετε να δώσετε πειστικές απαντήσεις σε όσους προβληματισμούς καταθέτουν οι εκπρόσωποί της, δηλαδή οι πραγματικοί επενδυτές, τους οποίους υποτίθεται ότι θέλετε να προσελκύσετε και να τους παροτρύνετε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις επενδύσεις τους!»

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πραγματοποίησε ξεχωριστή αναφορά σε όσα είπαν οι εκπρόσωποι του κόσμου του επιχειρείν κατά τη νομοθετική διαδικασία:

«Ο κ. Γιαννίτσης από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σημείωσε ότι “υπάρχουν πολλά προβλήματα στις υπάρχουσες ΒΙ.ΠΕ., που αντί να τα επιλύει το παρόν νομοσχέδιο, τα αυξάνει και δημιουργεί στρεβλώσεις και ζημιές”, ενώ πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να μιλάμε για Επιχειρηματικά Πάρκα χωρίς τους επιχειρηματίες […] Επί δύο χρόνια, δεν ακουστήκαμε από τον κ. Υπουργό”. Σας ενδιαφέρει άραγε ο κόσμος του επιχειρείν, κ. Υπουργέ, ή προτιμάτε να ευνοείτε μόνο τους εκλεκτούς σας;»

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα ζητήματα χωροθέτησης των Επιχειρηματικών Πάρκων, καθώς «η έγκριση θα πραγματοποιείται με ΚΥΑ αντί έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, πρόβλεψη που καθίσταται ακόμη περισσότερο προβληματική δεδομένου ότι η απόφαση έγκρισης συνιστά και απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το Επιχειρηματικό Πάρκο», ενώ σχολίασε τη συνολικότερη εύνοια υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνοντας σκωπτικά ότι με τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, πλέον: «ΕΤΒΑ κερνάει, ΕΤΒΑ πίνει!», προσθέτοντας:

«Για την παραμικρή επιχειρηματική απόφαση, όπως αύξηση ή μείωση μετοχικού κεφαλαίου, η ΕΤΒΑ θα πρέπει να δίνει τη συγκατάθεσή της. Αυτή είναι η αντίληψη περί “ελεύθερης οικονομίας”, την οποία ευαγγελίζεστε […] δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για το δικαίωμα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, είτε των Συνδέσμων τους, να προκαλούν έκτακτο έλεγχο. Με λίγα λόγια: Μόνο υποχρεώσεις, κανένα δικαίωμα και αποφάσεις για τους επιχειρηματίες χωρίς τους επιχειρηματίες. Όπως επεσήμανε η κυρία Μιχαηλίδου, Πρόεδρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη Σίνδο: “Ακόμη και οι διαχειριστές πολυκατοικιών εμπίπτουν σε κανόνες και έλεγχο”».

Εν συνεχεία, αφού άσκησε κριτική στην απόδοση από την Κυβέρνηση στην ΕΑΔΕΠ, δηλαδή στην ΕΤΒΑ, της πλήρους κυριότητας του συνόλου της έκτασης, όπου θα ιδρυθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο αντί του 55%, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε και τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου:

«Για τη φαρμακευτική κάνναβη, “το λαμπρό πεδίο, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ στην Ελλάδα” όπως ανέφερε ο κ. Εισηγητής της Ν.Δ., τασσόμαστε υπέρ δεχόμενοι παράλληλα τη συγγνώμη του Υπουργού για τις αναχρονιστικές προεκλογικές μεγαλοστομίες του. Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης ξεκίνησε να αναπτύσσεται με τον πρωτοποριακό νόμο του 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και προσέφερε πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες […] Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν κ. Υπουργέ, στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης και ευελπιστούμε να μην παρεκκλίνετε εκ νέου, όταν βρεθείτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις επερχόμενες εκλογές».

Επίσης, όσον αφορά τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Σας είχαμε προειδοποιήσει από την άνοιξη του 2021, όταν μεταφέρατε στον Ο.Β.Ι. το βάρος των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα, ότι ήταν λάθος αλλά επιμείνατε. Και τώρα, μετά από 1,5 χρόνο, καταφεύγετε για μια ακόμη φορά σε λύσεις outsourcing και σε εξωτερικούς συνεργάτες με μπλοκάκια, μήπως και καταφέρετε να μετριάσετε τις επιπτώσεις της αποτυχημένης πολιτικής επιλογής σας».

Σχετικά με την παραχώρηση της δυνατότητας στο Ι.Ο.Β.Ε. να συνιστά κατ’ εξαίρεση δικαιούχο χρηματοδοτήσεων από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε:

«Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ιδρύθηκε το 2016 από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και με την καθοδήγηση του τότε Αναπλ. Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Φωτάκη και χρηματοδοτεί το ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας, αλλά πλέον θα διοχετεύει μέρος των πολύτιμων πόρων του σε ένα καθόλα σεβαστό ίδρυμα, όπως το Ι.Ο.Β.Ε., το οποίο όμως δεν κάνει επιστημονική έρευνα. Ο Υφυπ. Ανάπτυξης κ. Δήμας υπερασπίστηκε τη διάταξη αναφέροντας ότι το Ι.Ο.Β.Ε. “είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, δεν είναι εταιρεία και δεν εξαρτάται οικονομικά από κάποιον μοναδικό δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για τις μελέτες και το έργο του” και αναρωτιέμαι: Μόνο το Ι.Ο.Β.Ε. εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία; Προς τί αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση εις βάρος του προϋπολογισμού του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.; Ενός Ιδρύματος, στο οποίο προσβλέπει η επιστημονική κοινότητα για να χρηματοδοτήσει την έρευνά της και τώρα, θα γίνει μάρτυρας της διοχέτευσης πόρων στα ρουσφέτια της Ν.Δ.».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στη σκανδαλώδη ρύθμιση της παραχώρησης δυνατότητας σε ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους να χειρίζονται μηχανήματα έργου με φορτία 2,5 τόνων: «Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι είχε συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους και τους είχε πει πως “δέχεται πιέσεις”, αλλά “όσο είναι αυτός Υπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει η διαδικασία αδειοδότησης”. Όμως, τώρα οι πιέσεις φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς βρήκαν ανθρώπους για να πιάνουν τόπο. Έτσι, ανειδίκευτοι εργάτες θα έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται φορτία 2,5 τόνων, χωρίς καμία προϋπηρεσία, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς καμία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στον κλάδο με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα πανελλαδικά! Αντί να βάλετε κανόνες και να αυξήσετε τους ελέγχους, κλείνετε το μάτι στα logistics, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στα super market και τι τους λέτε; “

Δεν πειράζει, ας πάρουμε το ρίσκο”»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024