Με χαμηλά επιτόκιαη χρηματοδότηση έργων 6,7 δισ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο κ. Περιστέρης προανήγγειλε την πρόθεση του ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους

4 Οκτωβρίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Θωρακισμένο» έναντι της ανοδικής πορείας των επιτοκίων είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, καθώς όχι μόνο έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια, αλλά αυτό έχει συμβεί είτε με σταθερά επιτόκια δανεισμού είτε σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο, κινούμενο κατά μέσον όρο στο 2,7%. Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Περαιτέρω για το θέμα των επιτοκίων, η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα παραχώρησης προσφέρουν ήδη μέσω των συμβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και άρα δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης προανήγγειλε την πρόθεση του ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, σημειώνοντας ότι «τον Ιούλιο προχωρήσαμε σε πληρωμή 12 σεντ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματική πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την έναρξη επενδύσεων, όπως το ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο στο Ελληνικό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (σε συνεργασία με τον όμιλο Motor Oil), αλλά και η Εγνατία Οδός. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου, μαζί με τις προς υπογραφήν συμβάσεις, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισηγμένη αναμένεται να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» των έργων, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια, σε τομείς όπου δραστηριοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 232,7%, από 439,4 εκατ. ευρώ σε 1,46 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση στα αποτελέσματα των μονάδων παραγωγής ενέργειας Ηρων Ι και Ηρων ΙΙ, που εξαγοράστηκαν πλήρως, αλλά και στη σημαντική αύξηση των εσόδων του τομέα της κατασκευής. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 218 εκατ. ευρώ, έναντι 136,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 60,1%. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 8,8 εκατ. ευρώ κατά το το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024