Μελέτη ΕΛΕΤΑΕΝ για τη μέγιστη διείσδυση

Η ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών – και γενικά των Α.Π.Ε. – παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επίτευξη των στόχων με τεχνολογική μονοκαλλιέργεια. Ένα τέτοιο, ισορροπημένο μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας με καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε. λόγω μειωμένων απορρίψεων. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό […]

21 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών – και γενικά των Α.Π.Ε. – παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επίτευξη των στόχων με τεχνολογική μονοκαλλιέργεια. Ένα τέτοιο, ισορροπημένο μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας με καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε. λόγω μειωμένων απορρίψεων.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Σταύρου Παπαθανασίου και παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος σε σημερινό συνέδριο.

Η μελέτη διερεύνησε 36 διαφορετικά σενάρια και μεταξύ άλλων τεκμηρίωσε ότι ένα ισορροπημένο μείγμα:

Εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ισορροπημένη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών μειώνει σημαντικά τις περικοπές της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε., κυρίως των ΦΒ σταθμών και δευτερευόντως των αιολικών. Το όφελος για την ετήσια διείσδυση Α.Π.Ε. είναι σημαντικό, καθώς φθάνει σε έως και 2 εκατομμύρια MWh περισσότερη καθαρή ενέργεια κάθε χρόνο.

Οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών κατά τις ώρες εκτός της μεσημβρίας και στήριξη των τιμών κατά τις μεσημβρινές ώρες, ώστε να επιτυγχάνεται πιο ομαλή κατανομή των τιμών στην αγορά κατά τη διάρκεια του 24ώρου

Προσφέρει πιο αποτελεσματική αποζημίωση των παραγωγών από την αγορά – ειδικά των φωτοβολταϊκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024