Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη στήριξη των πυρόπληκτων β. Εύβοιας

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς πέρυσι στη βόρεια Εύβοια, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε την Πρωτοβουλία Στήριξης της περιοχής και οργάνωσε σειρά επισκέψεων και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, για να αφουγκραστεί τις ανάγκες και να ακούσει από τους ίδιους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας τα πραγματικά προβλήματα και ζητούμενα, ώστε […]

13 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς πέρυσι στη βόρεια Εύβοια, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε την Πρωτοβουλία Στήριξης της περιοχής και οργάνωσε σειρά επισκέψεων και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, για να αφουγκραστεί τις ανάγκες και να ακούσει από τους ίδιους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας τα πραγματικά προβλήματα και ζητούμενα, ώστε να μπορέσει να συμβάλει όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΝ, η συμβολή του μέχρι σήμερα -οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτημάτων, η οποία παρέμεινε ανοιχτή για πάνω από έναν χρόνο- αγγίζει συνολικά το ποσό των 3.578.000 ευρώ, και εκτείνεται σε συνεργασίες με πάνω από δέκα, τοπικούς αλλά και διεθνείς φορείς, για την υλοποίηση πληθώρας προγραμμάτων και δράσεων. «Πολλές από τις δράσεις αυτές συνεχίζονται σήμερα και για το επόμενο διάστημα. Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα ερχόμενα δύο χρόνια, έχοντας συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας και έχοντας προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από την πυρκαγιά» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ειδικότερα, οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: τη στήριξη των επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας, την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, καθώς και την τόνωση του ηθικού των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας, και την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης και πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων.

«Οι δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή στη βόρεια Εύβοια, δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός παγκόσμια. Τα δεδομένα δείχνουν, δυστυχώς, πως θα γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων φαινομένων όλο και πιο τακτικά στο άμεσο μέλλον. Οι συνέπειες μίας πυρκαγιάς αυτής της κλίμακας δεν επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα μόνο το περιβάλλον, αλλά δημιουργούν μία αλυσίδα συνεπειών στην εκάστοτε τοπική κοινωνία, την ψυχολογία, την οικονομία, την καθημερινότητα των κατοίκων», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, καταλήγοντας: «Όταν δεν μπορείς να προλάβεις τα γεγονότα, οφείλεις να κάνεις κάτι για να προλάβεις τις συνέπειες, να ακούσεις τις ανάγκες και να δράσεις πολύ γρήγορα για να βοηθήσεις, όπου και όπως μπορείς, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η βοήθειά μας ήταν άμεση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αλλά ελπίζουμε πως ήταν και καίρια και με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο».

«Η επόμενη ημέρα είναι πλέον εδώ, με τα δάση να δείχνουν σημάδια αναγέννησης. Με την ενεργή παρουσία μας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, διατηρώντας την πρόσκληση για αιτήματα δωρεών ανοιχτή καθ’ όλη την περίοδο αυτή, μέσω της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ, βοηθήσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Και συμβάλαμε, μαζί με τους οργανισμούς που συνεργαστήκαμε, στην ενίσχυση των κατοίκων, των επαγγελματιών, των ανέργων και των παιδιών και όπου υπήρχε ανάγκη. Το μεγάλο μπράβο ανήκει φυσικά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που δεν εγκαταλείπουν -στην πλειονότητά τους- τον τόπο τους, αλλά μένουν, επιμένουν, και προσπαθούν, στις αντίξοες αυτές συνθήκες, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους εκεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΝ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις δωρεές στο ακόλουθο link: https://www.snf.org/el/dorees/protoboulia-stiriksis-tis-boreias-eyboias/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαρτίου 2023