Αλλάζει η Εφορία: Μια ΔΟΥ για κάθε πολίτη, βάσει Ταχυδρομικού Κώδικα-Δείτε σε ποια ανήκετε

Ένα νέο σύστημα με το οποίο θα καθορίζεται η ΔΟΥ βάσει του Ταχυδρομικού Κώδικα του φορολογούμενου «εγκαινιάζει» η ΑΑΔΕ.

10 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οροθετείται η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (ΤΚ) σε μια μοναδική ΔΟΥ, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ δημιουργείται η αναγκαία υποδομή ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87) .

Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.
Επισημαίνεται ότι ένας ΤΚ ανήκει μοναδικά σε μία ΔΟΥ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο ΤΚ σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Από τη Δευτέρα το νέο σύστημα για τις Εφορίες

Η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ, ανοίγει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022 θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή, για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τους συνημμένους Πίνακες Ανακατανομής.

Δείτε σε ποια ΔΟΥ ανήκετε

32001
ΑΛΙΑΡΤΟΣ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΗΒΩΝ
ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

32300
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ

ΘΗΒΩΝ
ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

33056
ΕΥΠΑΛΙΟ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

33057
ΓΡΑΒΙΑ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΛΑΜΙΑΣ

ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

33058
ΕΡΑΤΕΙΝΗ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

35010
ΔΟΜΟΚΟΣ

ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΛΑΜΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

47. 35015
ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΛΑΜΙΑΣ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΑΛΙΑΡΤΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΘΗΒΩΝ ΘΗΒΩΝ

Δ.Ο.Υ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:
Οι Οικισμοί Αλίαρτος και Μάζιον της Δημοτικής Κοινότητας Αλιάρτου, Ευαγγελίστρια και Μονή Ευαγγελίστριας της Δημοτικής Κοινότητας Ευαγγελίστριας, Μονή Αγίας Παρασκευής και Σωληνάριο της Δημοτικής Κοινότητας Σωληναρίου, Πέτρα της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας και Υψηλάντης της Δημοτικής Κοινότητας Υψηλάντου της
Δημοτικής Ενότητας Αλιάρτου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων και Αγία Παρασκευή και Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς της Δημοτικής Κοινότητας Κορώνειας της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

32300
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΗΒΩΝ

ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δ.Ο.Υ. ΘΗΒΩΝ:
Οι Οικισμοί Κάστρον της Δημοτικής Κοινότητας Κάστρου και Στροβίκιον της Δημοτικής Κοινότητας Ακραιφνίου της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

33056
ΕΥΠΑΛΙΟ

ΦΩΚΙΔΑΣ
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

33057
ΓΡΑΒΙΑ

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
ΦΩΚΙΔΑ

ΛΑΜΙΑΣ
ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Δ.Ο.Υ. ΛΑΜΙΑΣ:
Οι Οικισμοί Σιδηροδρομικός Σταθμός Μπράλου και Άνω Μπράλος της Δημοτικής Κοινότητας Μπράλου και Παλαιοχώριο Αμφίκλειας της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου Δωριέων, της Δημοτικής Ενότητας Αμφίκλειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

33058
ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

35010
ΔΟΜΟΚΟΣ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΛΑΡΙΣΑΣ

ΛΑΜΙΑΣ
ΒΟΛΟΥ
ΛΑΡΙΣΑΣ

ΛΑΜΙΑΣ

Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ:
Ο Οικίσμος Ανάβρα της Δημοτικής Κοινότητας Ανάβρας της Δημοτικής Ενότητας Ανάβρας του Δήμου Αλμυρού της
Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Δ.Ο.Υ. ΛΑΡΙΣΑΣ:
Ο Οικισμός Σκοπιά Φαρσάλων της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπιάς της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

35015
ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΛΑΜΙΑΣ
ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024