Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η ομιλία για τις συντάξεις

Το υπ. Εργασίας έχει εκκαθαρίσει όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις από το 2016 έως και το 2021, αλλά και το 85% των αιτήσεων του 2022

11 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων μιλά αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ξεκίνησε με μια ιστορία από το 2019 όταν και υπήρχε η συζήτηση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Ελλάδας με την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων να είναι από τα πρώτα θέματα στη λίστα.

«Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ετέθη το ζήτημα αυτό και θυμάμαι τη συζήτηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με τη φράση whatever it takes καθώς είχαμε ήδη το τεκμήριο των εμβολίων. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν ευκολότερο γιατί “γράφαμε” σε λευκό χαρτί. Με τις εκκρεμείς συντάξεις έπρεπε παράλληλα να διορθώσουμε κάτι που ήδη υπήρχε».

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου από την πλευρά του ξεκίνησε με την διαπίστωση που έκανε για το χρονίζον πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. »Η έγκαιρη καταβολή συντάξεων αντιμετωπίζει την έστω και πρόσκαιρη εμφάνιση περιπτώσεων φτώχειας. Θυμάμαι το 2019 ότι είχα σοκαριστεί όταν άκουσα άστεγο να λέει στον πρωθυπουργό ότι είχε φτάσει σε αυτή τη θέση επειδή το κράτος δεν του απένειμε τη σύνταξή του».

«Η έγκαιρη και έγκυρη απονομή συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική πράξη ούτε προνοιακή παροχή αλλά αποτελεί υποχρέωση σύγχρονου κράτους δικαίου» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου κάνοντας αναφορά και στις καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας.

«Σαν αποτέλεσμα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν εκμηδενιστεί. Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Στο υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται προσπάθειες να μετατραπεί από αργοκίνητο γίγαντα σε καλοδουλεμένη μηχανή» πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλγου.

Ο ίδιος, τέλος, ευχαρίστησε και τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ που υπερέβαλαν εαυτόν κάνοντας ειδική αναφορά στον προϊστάμενο του ΕΦΚΑ Πατησίων που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Όπως είπε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ανοίγοντας την εκδήλωση «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021» με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει περιοριστεί πλέον στους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2021 υπήρξε αριθμός ρεκόρ -225.000- για την απονομή κύριων συντάξεων «αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με όλο το 2019 ενώ το 2022 αναμένεται να σπάσουμε και νέο ρεκόρ απονομών».

«Βελτιώσαμε αισθητά το επίπεδο υπηρεσιών με 70 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης το 1555 που εξυπηρέτησε σε 1,5 χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών, θεσπίσαμε ηλεκτρονικά ραντεβού πάνω από 4 εκατομμύρια».

Εξήγγειλε, επίσης, ότι «τους επόμενους μήνες θα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024