Μισθοί: Στο τραπέζι το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Δραματικές - οι μέχρι τώρα - απώλειες για χαμηλόμισθους: έως 4,5 μισθούς ετησίως και 12 δισ. από το 2012 και εντεύθεν

14 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την ώρα που στο τραπέζι των παροχών τίθεται το «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς, αλλά και τις επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, μελέτες καταγράφουν τεράστιες απώλειες για τους χαμηλόμισθους από την επιβολή των μέτρων αυτών από το 2012 και εντεύθεν.

Οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά την δεκαετία 2012 – 2022 οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ. Η καταγραφή ανήκει στον πανεπιστημιακό και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλ. Μητρόπουλο.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν υπάρξει κυβερνητική απόφαση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να επανέλθει το θέμα αυτό στο προσκήνιο για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012. Κάτι που ισχύει σήμερα.

Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,8%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, κάτι που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων. Σε δηλώσεις του την προηγούμενη άνοιξη ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, εκτιμούσε ότι στις αρχές του επομένου έτους – 2023 – η ανεργία θα «πέσει» κάτω από το 10%. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη επαναφορά των τριετιών. Αυτό προβλέπεται στο μνημονιακό νόμο με τον οποίο μειώθηκαν οι κατώτατες αμοιβές το 2012. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Οι απώλειες

Η καταγραφή του κ. Μητρόπουλου δείχνει ότι οι νέοι και παλαιοί εργαζόμενοι, για την προϋπηρεσία από 14-2-2012 μέχρι και σήμερα και έως ότου η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, θα χάνουν από έναν μέχρι και τεσσεράμισι μισθούς κατ’ έτος, ανάλογα με τα χρόνια και τις τριετίες που θα έχουν δουλέψει από το 2012 και εφεξής.

Ταυτοχρόνως, έρευνα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), κατά την περίοδο 2012-2022 ότι:

  • 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού,
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών,
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού και
  • 2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024