«Πυξίδα» ανάπτυξης ο ιαματικός «πλούτος» των Λουτρών Υπάτης

Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη λουτρόπολη

15 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η συστράτευση δυνάμεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και το «στρατηγικό πλάνο» της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων του θερμαλιστικού κλάδου που θα βελτιώσει, αξιοποιήσει αλλά και θα εδραιώσει τις ιαματικές πηγές των Λουτρών Υπάτης ως μια από τις κορυφαίες επιλογές των ταξιδιωτών του τουρισμού υγείας και ευεξίας, επαναπροσδιορίστηκε με έμφαση στην ημερίδα με θέμα «Λουτρά Υπάτης: Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός – Ολοκληρωμένη Διαχείριση – Βιώσιμη Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο των Λουτρών Υπάτης.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Δ.Ε. Υπάτης, με το Δήμο Λαμιέων και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, σε ένα σημείο αναφοράς με τον αστείρευτο «υγρό θησαυρό» που αναβλύζει από τα έγκατα της γης, τα ιαματικά νερά της «ευλογημένης» λουτρόπολης, επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας των προϋποθέσεων αλλά και των παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού των πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί ο ιατρικός – ιαματικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας καθώς και η τοπική δραστηριότητα και οικονομία της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα εναλλακτικές προτάσεις δίπλα στην καταπράσινη Οίτη.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Παναγιώτης Μάμαλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης Ιουλία Αλεξάκη, ο Πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Δ.Ε. Υπάτης Νίκος Ζιάκας, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν και αναγνώστηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Την πρόταση – μελέτη παρουσίασαν ο Δρ. Υδρογεωλογίας ΑΠΘ – Πρόεδρος ΕΝ.Ε.ΘΕ. Ζήσης Αγγελίδης και ο Msc Διοίκησης Θερμαλιστικών – Τουριστικών Επιχειρήσεων Στέλιος Αγγελίδης.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αποστολόπουλος, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, οι Αντιδήμαρχοι Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Μπεσλεμές, Κώστας Αναστασίου, Γιάννης Ζωγράφος, Κώστας Ξεφλούδας, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη, ο πρώην βουλευτής Αποστόλης Καραναστάσης, οι στρατιωτικές αρχές του τόπου, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Στο χαιρετισμό και την ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ανέφερε τα εξής :

«Κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ταχύτητα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που επιδρά στη δομή και το περιβάλλον των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και τις ζωές όλων των κατοίκων.

              Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ο κλάδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτατη ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και του περιβάλλοντος, ενώ βελτιώνει το επίπεδο διαβίωσης των τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών και βοηθά στην ευημερία των πολιτών.

              Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αυτό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που προσφέρει ικανοποίηση στους τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα σέβεται τα οικοσυστήματα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

             Η μεγάλη ιστορία του τόπου μας, η σπουδαιότητα σημαντικών μνημείων και τοποσήμων, το ιστορικό τρίγωνο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος», οι ιαματικές μας πηγές και η πληθώρα περιοχών απείρου φυσικού κάλλους, επιβεβαιώνουν τη δυναμική του Δήμου μας και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

             Εξάλλου, οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, τα λουτρά Θερμοπυλών, τα Λουτρά Υπάτης αλλά και τα «Ψωρονέρια», χρήζουν άμεσης ένταξης σε ένα «πλέγμα» που συνδυάζει και άλλες δραστηριότητες (π.χ. αρχαιολογικές επισκέψεις, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.), με σκοπό την ανάδειξή τους σε πλουτοπαραγωγικές πηγές όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

              Γι’ αυτό ο Δήμος Λαμιέων, ήδη από τον Ιούλιο του 2020 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την Τουριστική Χάρτα, προκειμένου να διαμορφώσει το πλαίσιο για την ανάδειξη της Πόλης της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής, ως ένα σημαντικό πόλο πολιτισμού και τουρισμού, αναγνωρίσιμου σε διεθνές επίπεδο.

                 Η Τουριστική Χάρτα αποτελεί ένα Στρατηγικό Πλάνο για τη βιώσιμη και αειφόρο διαχείριση του τουρισμού, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου το οποίο στοχεύει :

                  στην προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του Δήμου, στη βάση ενός  αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης,

                 στην ανάδειξη ταυτότητας του κέντρου της πόλης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη συνέργεια με τους φορείς και τις επιχειρήσεις της πόλης για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας,

               στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στην ανάπτυξη νέων τουριστικών και πολιτιστικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στη βιομηχανία της εμπειρίας,

               στην προσέλκυση νέων, στοχευμένων ροών επισκεψιμότητας στο Δήμο, και τέλος,

               στη δημιουργία εργαλείων και μηχανισμών που θα υποστηρίξουν τον στρατηγικό στόχο της χάρτας.

               Ένας από τους μηχανισμούς που δημιουργήσαμε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και αποτελεί επιταγή του Ν. 4875/2021 είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management Organization – DMO) που εστιάζει σε ενέργειες όπως: 

α) ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης για το Δήμο μας,

β) η προώθηση όλης της περιοχές στις αγορές του εξωτερικού,

γ) η συνεργασία-δικτύωση με φορείς τουρισμού για την καλύτερη ανάδειξη του προϊόντος της περιοχής,

δ) η προώθηση και επικοινωνία της ταυτότητας του Δήμου μας και η ανάδειξη νέων δυνατοτήτων ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και

ε) η διεύρυνση του πεδίου διάδοσης του τουριστικού μας προϊόντος.

Κυρίες και κύριοι,

                 Στη χώρα μας, ο τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο άξονα ανάπτυξής της, αφού η οικονομία μας επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις του τουρισμού.

               Αυτό, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ο Δήμος μας να υιοθετήσει το Πρότυπο του Βιώσιμου Τουρισμού το οποίο συμβάλλει θετικά τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον, την κοινωνία, τον πολιτισμό και ολόκληρη η περιοχή αναδεικνύεται, επιτυγχάνεται η βιώσιμη ανάπτυξή της και εν τέλει εξακολουθεί να «ζει».

               Ιδιαίτερα δε ο ιαματικός ή θεραπευτικός τουρισμός τις δύο τελευταίες δεκαετίες εξελίσσεται σε μία από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού. Αποτελεί μία επιλεκτική μορφή τουρισμού με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα, ενώ υφίσταται τις λιγότερες αρνητικές επιδράσεις, μιας και μπορεί να αποδώσει ετήσια τουριστική περίοδο.

              Η σημερινή ημερίδα αφορά στην επεξεργασία – αξιολόγηση – παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής «Ιαματικός Λουτρότοπος Υπάτη» με προσανατολισμό στη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη κάθε ήπιας μορφής τουρισμού που ασκείται στην περιοχή στο πλαίσιο του νόμου 4875/2021. Είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας της τοπικής κοινωνίας και της Ένωσης Ξενοδόχων καθώς και μεθοδικής δουλειάς 10μελούς διεπιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αγγελίδη. Αποδεικνύει δε περίτρανα ότι με τη στενή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια κατεύθυνση που θα διασφαλίζει τον αειφόρο τουρισμό.

               Κλείνοντας, θέλω άλλη μια φορά να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στην Ένωση των Ξενοδόχων Υπάτης, στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας και στους επιστήμονες που συνέδραμαν στη διαμόρφωση της πρότασης που θα παρουσιαστεί και να δηλώσω τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης κινητοποιώντας δυνάμεις και πόρους στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Πιστεύω βάσιμα, ότι η προσπάθεια θα στεφθεί από επιτυχία και η προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας θα ξαναδώσει σύντομα την αίγλη μιας περιοχής που έχει τις δυνατότητες να αλλάξει το μέλλον όλου του Δήμου, αποτελώντας ξανά σημαντικό πόλο έλξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024