Σχέδιο ανάπλασης 14 εκατ. ευρώ για το Τατόι συζήτησαν Κάρολος-Μητσοτάκης

Τι αναφέρει η Daily Mail

29 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στη συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα συζήτησαν στο τσάι στο κάστρο Γουίνδσορ αναφέρεται δημοσίευμα της Daily Mail.

H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι Μητσοτάκης και βασιλιάς Κάρολος συζήτησαν για την ανακαίνιση του Τατοΐου -η Daily Mail το αναφέρει ως οικογενειακό σπίτι του πρίγκιπα Φιλίππου- ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το Τατόι είναι ερείπια, ωστόσο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μουσείo, σε ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας.

«Ο βασιλιάς επισκέφθηκε το Τατόι -όπου είναι θαμμένος ο παππούς του- πέρυσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 200ή επέτειο του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας», σημειώνει η Daily Mail.

Και συμπληρώνει: «Το Prince’s Trust, μια οργάνωση του βασιλιά Καρόλου, παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού».

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από την αρχή θέσει στόχο την ανάπλαση του Τατοΐου και τη μετατροπή του σε έναν αξιοποιήσιμο με πολλούς τρόπους χώρο και τη μετέπειτα απόδοσή του στο κοινό.

Ο βασιλιάς Κάρολος στο παρελθόν ανακαίνισε ριζικά και ανέπτυξε τουριστικά το περίφημο Dumfries House και θεωρείται ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε το εν λόγω ακίνητο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σωστό οδηγό για την αξιοποίηση του Τατοΐου. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε πέρυσι την άνοιξη το Dumfries House ώστε να ξεναγηθεί στο ακίνητο και στο κτήμα, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό, προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και αξιοποιείται τουριστικά.

Μάλιστα, ο βασιλιάς Κάρολος παραχώρησε συνέντευξη στους δημιουργούς της εκπομπής «A Royal Grand Design», η οποία θα προβληθεί αύριο το βράδυ στο ITV και παρακολουθεί την ανακαίνιση του κτήματος στο Ayrshire.

Ο Κάρολος δήλωσε στην εκπομπή πως το Dumfries House, το οποίο παραλίγο να τον χρεοκοπήσει ως πρίγκιπα της Ουαλίας, ήταν «ένα τρομερό ρίσκο» αλλά άξιζε τον κόπο. «Ήξερα ότι επρόκειτο για μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ήθελα να το χρησιμοποιήσω ως ένα σωστό παράδειγμα αυτού που πάντα πίστευα, της αποκατάστασης με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά».

Τι άλλο συζήτησαν Μητσοτάκης-Κάρολος

Η Daily Mail, από την πλευρά της, αναφέρεται και στην παρουσίαση της συνάντησης του Καρόλου με τον Μητσοτάκη από τη σκοπιά των ελληνικών ΜΜΕ:

«Ορισμένα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφέρουν ότι ένα θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους θα μπορούσε να είναι ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης και διατήρησης του κτήματος στο Τατόι, που κάποτε αποτελούσε τη θερινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Όντας ακόμη ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, το βασιλικό ζεύγος περιηγήθηκε στο κτήμα όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2021.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Καρόλου ακολουθεί δημοσιεύματα νωρίτερα φέτος σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα βοηθήσει στην προσπάθεια να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους Sunday Times ότι είχε μια «καλή προσωπική σχέση» με τον βασιλιά Κάρολο και πιστεύει πως τον υποστηρίζει.

Ο βασιλιάς, είπε, έχει «μια ελληνική κληρονομιά την οποία εκτιμά και αγαπά», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι η διάθεση αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πηγή: dailymail

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024
17 Απριλίου 2024