Τρία μικρά ορεινά χωριά της Φωκίδας πραγματικά ησυχαστήρια

Σε μικρή απόσταση αυτά τα χωριουδάκια θα σας προσφέρουν απλόχερα την εμπειρία της εξερεύνησης

24 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ανάμεσα σε Οίτη, Γκιώνα και Βαρδούσια κρύβονται τρία μικρά πανέμορφα χωριά μέσα σε καταπράσινη φύση ιδανικά για ένα σαββατοκύριακο πραγματικής χαλάρωσης.

Βάργιανη: για δηλωτή και τσίπουρο στο καφενείο ή και όχι

Απόσταση: Αθήνα – Βάργιανη 201 χλμ

Χτισμένη στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού, με τη Γκιώνα στη μια πλευρά και την Οίτη στην άλλη, το μικρό κουκλίστικο χωριό της Βάργιανης, που είναι χτισμένο στα 890 μ. υψόμετρο, δεν θα μπορούσε παρά να είναι περιτριγυρισμένο από ελατόδασος. Θα φτάσετε στο χωριό μέσω Κάστρου και Αμφίκλειας και κάπου εκεί στη Γραβιά θα πάρετε τον στριφογυριστό δρόμο που θα σας βγάλει στο κέντρο της Βάργιανης, στη γεμάτη πλατάνια πέτρινη πλατεία, το σημείο συνάντησης του χωριού. Εκεί είναι και το μοναδικό καφενείο όπου θα πιείτε τον πρώτο σας καφέ αλλά και το τσιπουράκι σας αργότερα, το βραδάκι, παίζοντας δηλωτή και ξερή με τους θαμώνες. Το χωριό έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι είναι πιο ζωντανό, το χειμώνα όμως μετατρέπεται σε ιδανικό μέρος για ξεκούραση και απομόνωση.

Το σεργιάνι στο χωριό είναι όμορφο και χαλαρό, ανάμεσα σε πέτρινα χαμηλά σπιτάκια και υπέροχο πράσινο. Περπατήστε μέχρι τις πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα μεγάλα πλατάνια για δροσερό νερό, περάστε από το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και επισκεφθείτε το μικρό λαογραφικό μουσείο που περιλαμβάνει εκκλησιαστικά κυρίως εκθέματα στην πλατεία του χωριού ενώ για μια όμορφη πεζοπορία μέσα στα έλατα και συγκλονιστική θέα ανεβείτε μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Το μεγαλύτερο όμως αξιοθέατο εδώ είναι η Νεραϊδοσπηλιά, εκεί όπου κατοικούσαν οι νεράιδες του Παρνασσού, με τις λιθωματικές λεκάνες που γεμίζουν νερό, τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες, καλά κρυμμένη στο πυκνό ελατόδασος. Το σπήλαιο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Βάργιανης σε υψόμετρο κοντά στα 1400 μ. έχει μήκος 100 μ. και αποτελείται από δυο θαλάμους. Η διαδρομή ξεκινά από τις πηγές Μπουρμπούλα και είναι σηματοδοτημένη σε όλο το μήκος της ενώ στα δύσκολα σημεία έχει τοποθετηθεί ειδικό σχοινί για βοήθεια. Το μονοπάτι αρχικά είναι βατό αλλά στη συνέχεια δυσκολεύει οπότε μην επιχειρήσετε να το περπατήσετε εάν δεν έχετε έναν βασικό εξοπλισμό, όπως κατάλληλα παπούτσια και ρουχισμό και φυσικά νερό και φακό, υπολογίστε περίπου στις δυο ώρες διαδρομή, εξαρτάται πάντα και από τη φυσική σας κατάσταση.

Tip: αξίζει και η επίσκεψη στο μεταλλευτικό πάρκο Vagonetto που βρίσκεται 10 χλμ έξω από το χωριό. Εδώ θα γνωρίσετε βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη (www.vagonetto.gr).

Διαμονή
Ξενώνας Ιφιγένεια: πέτρινα πλήρως εξοπλισμένα στούντιο με απίστευτη θέα (2265091071, 6937769396).
Ξενώνας Αρχοντόλιθος: πολύ περιποιημένος ξενώνας με άνετα δωμάτια με τζάκι (2265091648, 6932185848).

Φαγητό
Δροσούλα (Κατινιώτης): παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στις πηγές Μπουρμπούλα με ψητά της ώρας και εάν είστε τυχεροί θα βρείτε και κάποιο μαγειρευτό (2265091728).
Ζέρβας: στην πλατεία του χωριού με όμορφη θέα, θα βρείτε ψητά της ώρα, γαρδουμπάκια κ.α. (6936999380).

Οινοχώρι: το «ασκητικό» χωριό / για ενδοσκόπηση και ξεκούραση

Απόσταση: Αθήνα – Οινοχώρι 206 χλμ.

Το Οινοχώρι ή όπως ονομαζόταν παλιά Πάνω Κάνιανη, είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας χτισμένο στα 870 μ. υψόμετρο ανάμεσα σε Γκιώνα και Οίτη, στη σκιά του Παρνασσού, είναι γνωστό κυρίως σε κυνηγούς καθώς βρίσκεται στην ευρύτερη ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή της Παρνασσίδας αλλά και ορειβάτες. Ο δρόμος ως εκεί είναι στενός και φιδογυριστός, τα σπίτια λιγοστά ενώ με την είσοδό σας στο χωριό σάς καλωσορίζουν έλατα, πλατάνια, καρυδιές και καστανιές. Το Οινοχώρι είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο και η ευφορία που σας δημιουργεί ο καθαρός αέρας, η φύση και η θέα σε Παρνασσό και Καλλίδρομο είναι μοναδική.

Εδώ θα έρθετε για το σαββατοκύριακο της απόλυτης χαλάρωσης και όχι αυτής με τα spa και τα μασάζ αλλά αυτής με το αγαπημένο σας βιβλίο και έναν αχνιστό καφέ στο χέρι, αυτής με τα αθλητικά σας παπούτσια για περιπάτους μέσα στην πανέμορφη φύση και τα τρεχούμενα νερά, αυτής της χαλάρωσης που δεν χρειάζεται να κάνετε πρόγραμμα για το που θα πρωτοπάτε, που θα φάτε και που θα διασκεδάσετε εξάλλου στο Οινοχώρι δεν υπάρχει καν καφενείο ενώ ο μοναδικός ξενώνας εκτελεί και χρέη «ταβέρνας».

Μπορεί να είναι μικρό, ωστόσο δεν του λείπουν τα σημεία ενδιαφέροντος και ανάμεσα στον πρωινό καφέ και το βραδινό κρασάκι μπορείτε να πάτε μέχρι την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο κέντρο του χωριού και από εκεί να κατεβείτε στην πηγή Κατέρω ή λίγο πιο μακριά στο Κεφαλόβρυσο τη μεγαλύτερη πηγή της περιοχής με τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά και από εκεί να κατέβετε μέχρι το γειτονικό χωριό της Καλοσκοπής περπατώντας δίπλα στο μικρό ποτάμι. Στον κάτω δρόμο προς τη Γραβιά και τα Καστέλια στην είσοδο του χωριού υπάρχει και το Ψηλό Κοτρώνι, ένας μεγάλος βράχος που τον επισκέπτονται πολλοί αναρριχητές, εάν ανήκετε σε αυτούς η θέα από την κορυφή του στα γύρω βουνά είναι μαγική. Στο χωριό Πυρά, μισή ώρα περίπου από το Οινοχώρι, βρίσκεται και το Λουτρό του Ηρακλή, ένα όμορφο σημείο με τρεχούμενα νερά. Στα 5 χλμ. περίπου υπάρχει το Ιερό του Ηρακλή, στη θέση «Μάρμαρα», όπου σύμφωνα με τον μύθο εκεί πέθανε ο ημίθεος Ηρακλής. Αν και δεν σώζονται παρά μόνο κάποια ερείπια από το μνημείο η χωμάτινη διαδρομή ανάμεσα στα έλατα είναι πανέμορφη, θέλει ωστόσο σε κάποια σημεία προσοχή.

Διαμονή & Φαγητό: Ξενώνας Δρυόπη, ανοιχτά το χειμώνα από Παρ.-Κυρ. Απλά φροντισμένα δωμάτια αλλά και ξύλινα σπιτάκια πλήρως εξοπλισμένα. Στο ισόγειο του ξενώνα λειτουργεί και ταβέρνα με ψητά της ώρας (6944270318).

Μαυρολιθάρι: φυσικό παρατηρητήριο σε Γκιώνα και Βαρδούσια

Απόσταση: Αθήνα – Μαυρολιθάρι 251 χλμ.

Για να φτάσετε στο Μαύρολιθάρι θα χρειαστεί να έχετε την υπομονή με το μέρος σας καθώς θέλετε κάτι παραπάνω από τρεις ώρες, με το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής φυσικά να έχει στροφές, βουνό ανεβαίνετε άλλωστε. Η θέα ωστόσο από το κέντρο του χωριού -βρίσκεται στα 1.140 μ. υψόμετρο- προς Γκιώνα και Βαρδούσια είναι πραγματικά συγκλονιστική. Η πιο σύντομη διαδρομή είναι αυτή από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας όπου λίγο μετά τις Θερμοπύλες παίρνετε κατεύθυνση προς Μπράλο και Παύλιανη. Βγαίνοντας από την Παύλιανη, λίγο μετά το χωριό στα δεξιά σας υπάρχει χωματόδρομος που μπαίνει μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης αν έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε να μπείτε για λίγο στο παρθένο ελατόδασος και να πάρετε μια γερή δόση οξυγόνου, ωστόσο αν είναι κυνηγετική περίοδος καλό είναι να το αποφύγετε.

Συνεχίζοντας την πορεία σας ο δρόμος θα σας βγάλει κατευθείαν στην μεγάλη πλατεία του Μαυρολιθαριού με τον τεράστιο πλάτανο, ηλικίας 300 ετών. Πίσω σας απλώνεται το χωριό και οι ελατοσκέπαστες πλαγιές και μπροστά σας οι φαλακρές κορφές των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, εικόνα που δεν θα χορταίνετε να βλέπετε -ιδίως εάν είναι χιονισμένες. Το Μαυρολιθάρι μετρά δεν μετρά 10 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και φυσικά δεν έχει καφετέριες και μπαρ παρά μόνο ένα καφενείο στον κοινοτικό ξενώνα στην πλατεία, οπότε εδώ το τρίπτυχο είναι κυρίως ύπνος, φαγητό, περίπατος.

Μια ωραία περιήγηση που μπορείτε να κάνετε είναι να ανακαλύψετε τις βρύσες που είναι διάσπαρτες στο χωριό. Η πρώτη βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, η «Αρβανιτόβρυση» ή «Άσπρη Βρύση» με τη μαρμάρινη γούρνα. Μετά είναι οι πηγές του «Άμπλα» τέσσερεις πέντε πέτρινες γούρνες με κρυστάλλινα νερά, οι τρίτες είναι οι πηγές του «Μουτσάρα» που βρίσκονται κρυμμένες κάτω από ένα βράχο με τη μικρή μεταλλική λεοντοκεφαλή στη μέση ενώ η τέταρτη βρύση η λεγόμενη «Ψωρομύτη» βρίσκεται πιο ψηλά, λίγο πιο έξω από το χωριό και να θυμάστε πως όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε τόσο η θέα στα βουνά γίνεται καλύτερη. Μια βόλτα μέχρι τον Άγιο Γέωργιο στον Κάτω Μαχαλά με την μικρή πέτρινη βρύση ή στον Άγιο Χαράλαμπο ή στο μικρό εκκλησάκι του Σταυρού λίγο έξω από το χωριό είναι επίσης πολύ όμορφες διαδρομές. Μικρή αυτοκινητάδα μέσα στα έλατα, σε χωματόδρομο όμως, είναι αυτή προς τον Προφήτη Ηλία ενώ αν θέλετε να κάνετε μια μεγαλύτερη διαδρομή τότε κατεβείτε μέχρι το πανέμορφο χωριουδάκι της Στρώμης με τον μικρό καταρράκτη της «Κρέμασης» λίγο πριν το χωριό. Επίσης, σε μόλις 20 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στο καταφύγιο της Οίτης στη θέση Βρύζες όπου λειτουργεί καφέ. Εδώ θα βρείτε πάρκο περιπέτειας με διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους ενώ έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία αλλά και ποδηλατάδες.

Διαμονή
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Καραπλής: άνετα περιποιημένα δωμάτια (2265062340)
Πανδοχείο «Μαυρολιθάρι»: στην πλατεία του χωριού, απλά δωμάτια με όμορφη θέα (2265062410)

Φαγητό
Το Στέκι του Καραπλή: κλασική ταβέρνα πολύ φροντισμένη που σερβίρει κυρίως ψητά της ώρας (2265062340).

ΠΗΓΗ : TRAVEL.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024