Σκέψεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

2 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες).

Η ημέρα αυτή είναι ημέρα ευαισθητοποίησης όλων μας, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή και στην καθημερινότητά τους, οι οποίες για μας τους υπολοίπους δεν υφίστανται. Όταν συνειδητοποιήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε ή τουλάχιστον δεν θα δυσκολεύουμε τη ζωή τους με τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την υποστήριξή μας, ώστε να έχουν αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής.

Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να είναι ενταγμένοι στην κοινωνία και όχι περιθωριοποιημένοι. Έχουν ίσα δικαιώματα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής του τόπου και οφείλουμε να συνδράμουμε για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Διακρίσεις και αποκλεισμοί δεν χωρούν μεταξύ των ανθρώπων, όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Οι προσπάθειες των συνανθρώπων μας με τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής αποτελούν παραδείγματα δύναμης και θάρρους για εμάς τους υπολοίπους, διδάσκοντάς μας τι σημαίνει πίστη, θέληση και υπομονή, γι’ αυτό το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά τους. Ο καθένας και όλοι μαζί ας σταθούμε αλληλέγγυοι και με σεβασμό κοντά στους συνανθρώπους μας που δίνουν καθημερινά τον τιτάνιο αγώνα τους.

Ως Τοπική Εκκλησία έχουμε το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ «Ειδική Παιδεία», που στεγάζεται στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων «Άγιος Βλάσιος» της Μητροπόλεώς μας, στο οποίο παιδιά με ειδικές
ανάγκες και δεξιότητες απασχολούνται καθημερινά με σκοπό να τους εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να οδηγηθούν στη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία. Σήμερα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε το Κέντρο
«Ειδική Παιδεία» να έχει το δικό του χώρο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών και όχι μόνο διημέρευσης. Έχουμε ήδη αγοράσει το οικόπεδο και έχουμε καταθέσει τη σχετική μελέτη οικοδόμησης στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένουμε την έγκριση για να προχωρήσουμε.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, στη δύσκολη εποχή που ζούμε να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας αλλά με διάθεση προσφοράς και συνοδοιπορίας να στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας με ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024