Εκλογές 2023: Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των βουλευτικών εδρών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη προωθηθεί προς επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για την κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.       Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 […]

10 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη προωθηθεί προς επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για την κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.      

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

πηγή: newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024