Γ. Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός εργάζεται ακατάπαυστα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη. «Τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της […]

9 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη.

«Τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι τέτοια ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην πολική ή πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Απαιτείται, είπε, ευθύνη, σεβασμός, συνέπεια και δουλειά. «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία. Ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Οι επιτυχίες είναι της πατρίδας ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εργάζεται για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να περιορίσουν την αμηχανία και τις ανεξήγητες αντιδράσεις του. Η πολιτική μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

«Θα πετύχουμε το στόχο μέσα στη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός και ο στόχος», ανέφερε.

Σε ερώτηση γιατί η κα Τουλουπάκη και δύο εισαγγελείς διαφθοράς είναι προ των πυλών να κατηγορηθούν και πάλι, απάντησε πως ούτε γνωρίζει γιατί και ούτε σχολιάζει τις προθέσεις της δικαιοσύνης.

Για το χρόνο των εκλογών, αν ανησυχεί την κυβέρνηση τι συμβαίνει στην Τουρκία και αν, όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, θα ήταν καλό στη μεταβατική κυβέρνηση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η χώρα μας είναι ισχυρή και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε ό,τι αφορά κρίσιμες αποφάσεις. «Ό,τι καλύτερο πρέπει να γίνει για το μεσοδιάστημα, θα γίνει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών, είπε πως το σημαντικό είναι ότι «είμαστε συνεπείς ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε στο 2023, πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας. Είναι σαφές ότι από την άνοιξη και μετά θα ανοίξουν οι εκλογικές διαδικασίες».

Σχετικά με το αίτημα και την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής στελέχους της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. «Όσο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, άλλο τόσο απόλυτοι είμαστε στο ότι δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και προσπάθεια δημιουργίας αχταρμά με πραγματικά ή ανύπαρκτα γεγονότα. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια», επισήμανε.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για ακύρωση των πράξεων που εμπλέκεται ο κ. Χειμάρας και να δίνεται έτσι σήμα σε επιχειρηματίες ενόψει εκλογών να παραβιάσουν το ασυμβίβαστο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι γνωστοί οι νόμοι, τα ασυμβίβαστα και οι περιορισμοί όπως και τα όργανα ελέγχου. «Ακόμα περιμένω απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των δύο υπουργών του που είχαν υποπέσει σε αυτά τα ασυμβίβαστα. Πολιτικά βέβαια κρίθηκαν αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα. Παίρνανε δουλειές από το δημόσιο και δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο. Περιμένουμε», πρόσθεσε.

Για την έξαρση των ιώσεων και την έλλειψη φαρμάκων δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για να περιορίσει τις συνέπειες αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Είπε επίσης ότι ήδη αυτές αποδίδουν σε ότι αφορά την αντικατάσταση φαρμάκων από γενόσημα ή τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Οι κινήσεις αυτές και ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ θα βοηθήσουν ώστε το πρόβλημα να είναι παροδικό», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο επιστροφή της μάσκας στα σχολεία ή σε κλειστούς χώρας απάντησε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και αναλόγως θα πράξουμε», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαΐου 2024