Γ. Πούλου: Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

"Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!"

25 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, και την οποία συνυπογράφουν 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξε στη Βουλή τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης και περίθαλψης των προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή της Ριτσώνας.

Όπως τονίζει η κα Πούλου: “Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλει λουκέτο στη δομή του Ελαιώνα, αλλά και στο Πρόγραμμα «ESTIA II», που φιλοξενούσε πρόσφυγες μέσα τα αστικά κέντρα με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, είχε ως αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωσή τους σε άλλες δομές, όπως της Ριτσώνας, υπό τραγικές συνθήκες.

Στη Ριτσώνα, σχεδόν το 50% των οικίσκων είναι πλέον ακατάλληλοι, λόγω της ανύπαρκτης συντήρησης και της έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ πρόσφατα καταγράφηκε και σοβαρή βλάβη στο δίκτυο της αποχέτευσης που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία  εργαζομένων και τους φιλοξενούμενων. Επίσης, από τους 1.657 φιλοξενούμενους, οι 800 δεν σιτίζονται, μεταξύ των οποίων και 400 παιδιά.  Τέλος, σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στην ιατρική περίθαλψη, αφού μετά την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού, μόνο ένας σταθμός πρώτων βοηθειών λειτουργεί υποτυπωδώς από τον ΕΟΔΥΥ και είναι κλειστός το βράδυ. Μάλιστα, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο κρίσιμη μετά τον Μάρτιο, με την αποχώρηση του ΔΟΜ…  

Η ανάλγητη πολιτική Μητσοτάκη – Μηταράκη δημιουργεί στη Ριτσώνα ακόμη ένα «πάρκινγκ ψυχών» για τους πρόσφυγες, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις, εκθέτοντας και πάλι τη χώρα διεθνώς!” 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024