Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Λαμία

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ

12 Ιανουαρίου 2023

του/της Newsroom

“Δεν είμαστε από αυτούς που μιλάμε υποκριτικά για τη μεσαία τάξη γιατί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές ακούμε όλους να μιλάνε για αυτήν και να την διεκδικούν ως εκλογική πελατεία” υπογράμμισε, σήμερα το απόγευμα στη Λαμία, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων των παραγωγικών τάξεων αλλά και εμπόρων κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά της Λαμίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας που όπως έγινε γνωστό θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και στη Φθιώτιδα, ανέλυσε στους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων ότι «η χρηματοδότηση, το ζεστό κρατικό χρήμα από όπου και αν αυτό προέρχεται, δεν πηγαίνει στις μικρές επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη αλλά κυρίως σε μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε συμπληρώνοντας πως «οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις βιώνουν τα τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση έχοντας να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, την ακρίβεια των πρώτων υλών, τα συσσωρευμένα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και την ίδια ώρα βλέπουν τους τζίρους να πέφτουν, γιατί διαρκώς συρρικνώνεται το οικογενειακό εισόδημα, μειώνονται οι μισθοί, αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια, οι ανατιμήσεις, η ακρίβεια και η ζωή τους συνεχώς δυσκολεύει».

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ που «έχουν κατατεθεί και με τροπολογίες στην Βουλή, όπως είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην ενέργεια, στο ρεύμα και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης» όπως είπε και αναφέρθηκε στις προτάσεις για διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες και την εφορία, το πάγωμα των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία για τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «παρά τις προτάσεις που κάναμε δυστυχώς εκτός από τη Νέα Δημοκρατία που δεν δέχτηκε να μπουν σε διάλογο, ούτε όμως και τα άλλα κόμματα στήριξαν, αυτές τις τροπολογίες που εμείς θεωρούμε ρεαλιστικές εφικτές και εκείνες που μπορούν να ανακουφίσουν τις μικρές επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ της Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, χαρτογραφώντας τις επιχειρήσεις της περιοχής υπογράμμισε ότι το 90% των επιχειρήσεων του νομού είναι πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις και όπως είπε «από την κρίση του 2008 μέχρι σήμερα δέχονται συνεχώς χαστούκια». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φθιώτιδας υπογράμμισε με έμφαση ότι «αυτές οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος για στήριξη από την πλευρά της πολιτείας», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις που έχει το κόστος του ρεύματος και της ενέργειας συνολικότερα στην κάθε επιχείρηση, ενώ παράλληλα σημείωσε με έμφαση ότι «το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και ουσιαστικά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις». Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» σημείωσε ότι «παραμένουν ο μεγάλος βραχνάς» και συμπλήρωσε ότι «οι επιπτώσεις από την πανδημία και τον κορονοϊό έχουν δημιουργήσει αξεπέραστες καταστάσεις στην επιχειρηματική κοινότητα».

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Λευτέρης Μπράζας όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Λαμίας, Ηλίας Κεφαλάς περιέγραψαν την «τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες» καθώς όπως είπαν «είναι εγκλωβισμένοι από την υψηλή φορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές, την αδυναμία πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και παράλληλα αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ενέργειας» τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα τοπίο το οποίο συρρικνώνει συνεχώς τις οποιεσδήποτε προσπάθειες τους». Ζήτησαν δε να υπάρξει μία γενναία ρύθμιση «έτσι ώστε να υπάρξει μία δυνατότητα τακτοποίησης συσσωρευμένων χρεών» όπως είπαν.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ απαντώντας στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι κλείνει η ΛΑΡΚΟ, που είναι ένα δυνατό χτύπημα στην οικονομία και τη Φθιώτιδας και «1000 άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες θα στερηθούν από τα χρήματα που άφηναν αυτοί οι εργαζόμενοι στο καφενείο και στο μπακάλικο» όπως είπε.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζητώντας να τεθούν σε ένα καθεστώς κοινωνικής ιδιοκτησίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ότι αφορά την επέκταση των ΑΠΕ και ζήτησε αλλαγή στάσης στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις λαϊκές μάζες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε εμπορικά καταστήματα της Λαμίας, ο κ. Κουτσούμπας είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της αγοράς, να ανταλλάξει απόψεις, αλλά και συγχρόνως να ακούσει τον προβληματισμό και το χτυποκάρδι των επαγγελματιών συνοδευόμενος από τα μέλη της ΚΕ, Θανάση Τζίμα και Κώστα Μπασδέκη, την κομματική γραμματέα στη Φθιώτιδα, Ανδριάνα Μπαφούτσου, τον περιφερειακό σύμβουλο, Τάσο Χρονά και το δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Δελιχά.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας λόγω και της υποψηφιότητας που θα θέσει και στο νομό της Φθιώτιδας αναμένεται και το επόμενο διάστημα να έχει συχνή παρουσία στην περιοχή από την οποία άλλωστε ο ίδιος κατάγεται και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024