Τατιάνα Πάτιτζ: Πέθανε το σούπερ μόντελ των ’90s

Καρκίνος του μαστού η αιτία θανάτου-Η διαδρομή της καλλονής των ΄90s που πρωταγωνίστησε στο διεθνές στερέωμα του μόντελινγκ, αλλά παρέμεινε πάντα ένα βαθιά ευαισθητοποιημένο κορίτσι που δεν παρασύρθηκε από τις υπερβολές

12 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Δεν πούλησα ποτέ την ψυχή μου», είχε πει σε συνέντευξή του το 2020.

Γεννημένη στο Αμβούργο από Εσθονή μητέρα και Γερμανό πατέρα, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Skanör, μια ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη στη Νότια Σουηδία όταν ήταν αρκετά μικρή. Το 1983, ως 17χρονο «αγοροκόριτσο» και ιππέας, συμμετείχε στο διαγωνισμό Elite Model Contest στη Στοκχόλμη.

Κατέλαβε την τρίτη θέση στη Σουηδία. Το έπαθλο ήταν ένα ταξίδι στο Παρίσι και ένα συμβόλαιο περιορισμένου χρόνου. Όμως, όπως έγραψε η Vogue το 1988, «ένα αστέρι δεν γεννήθηκε γρήγορα. Η Τατιάνα δεν έβρισκε δουλειά για ένα χρόνο».

Μετά απο ένα δεύτερο εξώφυλλο για την γαλλική Vogue ο δρόμος για τη Νέα Υόρκη ανοίγει διάπλατα για την Πάτιτζ που ποζάρει διαδοχικά για τον φακό του Χέλμουτ Νιούτον και του Στίβεν Μέϊζελ μεταξύ άλλων.

Το 1987 ο πολύς Ρίτσαρντ Άβεντον την φωτογραφίζει για το άλμπουμ «Οι πιο αξέχαστες γυναίκες του κόσμου» και το εξώφυλλο της «βίβλου της» μόδας, όπως αποκαλούν την Αμερικάνικη έκδοση της Vogue, το οποίο θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιδραστικά cover των 90’s.

Τότε που σάρωνε τις πασαρέλες μαζί με την Σίντι Κρόφορντ, την Λίντα Εβαντζελίστα, την Κρίστι Τέρλιγκτον και την Ναόμι Κάμπελ, συγκροτώντας τις «The fab five».

Το όνομα της συζητιέται πλέον πολύ.

Ποζάρει μαζί με τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για την εορταστική έκδοση του περιοδικού που εκδίδει ο διάσημος οίκος κοσμημάτων Tiffany’s και ο Χερμπ Ριτς γίνεται κάτι σαν μέντορας της.
Οι προτάσεις για φωτογραφήσεις, εξώφυλλα και καμπάνιες πέφτουν σαν βροχή για την 22χρονη καλλονή που το 1988 γίνεται άρθρο στη Vogue με τίτλο

«Τατιάνα: Η ομορφιά του 1.000.000 δολαρίων».

Είναι η περίοδος που η Πάτιτζ πραγματοποιεί σαράντα πτήσεις σε ένα μήνα, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες του κόσμου για δουλειά, μόνο που αυτό δεν τη γεμίζει.

Θέλει να ηρεμήσει λίγο γι’ αυτό αποφασίζει να μετακομίσει μόνιμα στην Καλιφόρνια και να έχει ως επαγγελματική βάση της το Λος Άντζελες και όχι την Νέα Υόρκη.

Ταυτόχρονα αρχίζει να επιλέγει τις δουλειές που συμμετέχει θέλοντας να ρίξει το βάρος της σε μια άλλη φιλοσοφία ζωής, κάτι που ξεκαθαρίζει σε μια συνέντευξη της, το 1989 στο περιοδικό Model Magazine.

«Δεν θέλω να κάνω τίποτε για τη φήμη, τα χρήματα, την λάμψη ή κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να επικεντρώνονται για τον κόσμο που ζούμε, όπου όλα, οι ωκεανοί, τα δάση είναι μολυσμένα ενώ αλληλοσκοτώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Δεν καταλαβαίνουν ότι όλοι εδώ ανήκουμε και πρέπει να μοιραζόμαστε αυτό το μέρος. Ίσως είμαι ονειροπόλα αλλά δεν θα πάψω να ελπίζω».

Μέχρι το 2000 σαρώνει μαζί με τις άλλες τέσσερις καλλονές τις διεθνές πασαρέλες και τις καμπάνιες οίκων όπως Channel, Valentino, Versace ενώ πρωταγωνιστεί μαζί τους στο μυθικό «Freedom» του Τζορτζ Μάικλ.

Θα αποκτήσει ένα γιο, τον Τζόνας και θα συνεχίσει να απασχολεί διακριτικά τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα media, με stories που είχαν τίτλους όπως «Ποια ήταν η Τατιάνα Πάτιτζ; Η πιο μυστηριώδης από τις «Fab five».

Μπορεί και να ήταν αυτό το ασυνήθιστο πλάσμα με τα υπέροχα μάτια που έκλεισαν έτσι ξαφνικά παίρνοντας μαζί τους και τις αέρινες ευαισθησίες που κουβάλαγε πάντα μαζί της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ