Χρηματοδότηση για διακλαδώσεις του νέου οδικού άξονα Στροφυλιά-Ιστιαία

Ύψους 1.410.000 ευρώ

25 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την ένταξη της πράξης: «ΝΕΕΣ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ – ΚΟΡΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε υποδομές βασικών δικτύων».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.045.000 ευρώ, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης χρηματοδότησης του έργου: «ΝΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ – ΚΟΡΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: τμήμα Στροφυλιά – Ιστιαία», με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 1.410.000 ευρώ.

Αντικείμενο του νέου έργου που εντάσσεται είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών ωρίμανσης μέχρι την έκδοση της ΑΕΠΟ και τη δημοπράτηση των νέων διακλαδώσεων του κεντρικού οδικού άξονα – κορμού της Βόρειας Εύβοιας προς τις παράκτιες ζώνες.

Συγκεκριμένα, αφορά τα τμήματα:

  • Νέα διακλάδωση του κεντρικού οδικού άξονα – κορμού προς τον οικισμό Αγίας Άννας και την παράκτια ζώνης της (Παραλία Αγίας Άννας / Αγκάλη).
  • Νέα διακλάδωση του κεντρικού οδικού άξονα – κορμού προς τη βορειοανατολική παράκτια ζώνη της Βόρειας Εύβοιας, διαμέσου της οποίας διασφαλίζεται η άμεση διασύνδεση των οικισμών Αχλάδι, Κοτσικιά, Παππάδες, Βασιλικά, Ελληνικά και των αντίστοιχων παραθαλασσίων μετώπων τους με τη Χαλκίδα, με το υπόλοιπο της Π.Ε. Εύβοιας και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Νέα διακλάδωση του κεντρικού οδικού άξονα – κορμού προς τη βόρεια παράκτια ζώνη, με νέο οδικό σύνδεσμο μεταξύ των οικισμών Κρυονερίτης και Γούβες.
  • Νέα διακλάδωση του κεντρικού οδικού άξονα – κορμού στο τμήμα του, που συμπίπτει με την Ε.Ο.77, από Ιστιαία μέχρι Αιδηψό προς τη Δ.Ε. Λιχάδας.

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ανοίγουμε το δρόμο για την ανάπτυξη της βόρειας Εύβοιας, εξασφαλίζοντας συνολική χρηματοδότηση 2,4 εκατ. ευρώ περίπου για τη μελέτη του νέου δρόμου, από Στροφυλιά έως Ιστιαία και για τις απαραίτητες διακλαδώσεις προς Αγία Άννα και Παραλία Αγίας Άννας, Αχλάδι, Κοτσικιά, Παππάδες, Βασιλικά, Ελληνικά, Γούβες και Λιχάδα. Η ένταξη των συγκεκριμένων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020», δίνει το έναυσμα για να τρέξουν οι απαραίτητες μελέτες και να δρομολογηθεί ένα έργο, το οποίο εκκρεμούσε δεκαετίες τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024