Διαβεβαίωση Σκρέκα σε Ζεμπίλη: Οι ρυθμίσεις στη Κάρυστο θα ψηφιστούν προ της διάλυσης της Βουλής

Νομοθετική επίλυση του θέματος

24 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και  τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γ. Κώτσηρα έλαβε χτες ο Βουλευτής Εύβοιας για την νομοθετική επίλυση, προ της διάλυσης της Βουλής, του θέματος της παράτασης της προθεσμίας αδειοδότησης των λατομείων Καρύστου, καθώς και θεμάτων, που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό (συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς).

Στη συνάντηση της 1.11.2022 του Βουλευτή Εύβοιας Θ. Ζεμπίλη με τον Υπουργό κ. Σκρέκα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου λατομείων Καρύστου υπέβαλαν το εύλογο αίτημα για την παράταση προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών του αρ. 64 του ν. 4442/2016 (ΦΕΚ Α’ 230, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού COVID 19.

Περαιτέρω, σε πρόσφατη σύσκεψη (2-2-2023) με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος του Δήμου Καρύστου. Ειδικότερα, ενόψει κατάθεσης προς ψήφιση ρυθμίσεων για αμφισβητούμενες εκτάσεις του δημοσίου, ζήτησε να προβλεφθούν διατάξεις προκειμένου να ενταχθεί και η νότια Καρυστία στις εξαιρέσεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, περιοχές στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.

Σε περίπτωση που αυτή η λύση δεν μπορεί να προχωρήσει, ο Βουλευτής Ευβοίας τόνισε στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά ότι επιβάλλεται η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης που θα διασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να παρακαμφθούν τα εμπόδια που θέτει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ο Βουλευτής πρότεινε να εξεταστεί και η περίπτωση του άρθρου 10 του Ν.3208/2003 περί δικαιωμάτων που δεν προβάλλει το δημόσιο. Ως γνωστό ο Βουλευτής Ευβοίας έχει θέσει κατ’  επανάληψη το ζήτημα αυτό σε συναντήσεις του με τον Υπουργό κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Αμυρά, αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βουλευτής Ευβοίας είχε ζητήσει και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Κ. Τσιάρας, Γ. Κώτσηρας) να αρθούν τα εμπόδια που θέτει το ΝΣΚ, σε σχέση με τις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομίας σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Καρύστου. Σήμερα, ο κ. Ζεμπίλης έλαβε διαδοχικές διαβεβαιώσεις από τους Κώστα  Σκρέκα και Γιώργο Κώτσηρα ότι τα ζητήματα αυτά θα ρυθμιστούν με το ΣΝ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα περιλαμβάνει ενεργειακές ρυθμίσεις και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν τη διάλυση της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024