Γ. Οικονόμου: Υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας για την αναχαίτιση του δημογραφικού προβλήματος

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

21 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Υπογράφηκε σήμερα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στη Λαμία, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η υπογραφή έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ήρθε ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει εδώ και καιρό αναλάβει προς την κατεύθυνση αναχαίτισης του δημογραφικού προβλήματος ο κ. Οικονόμου και της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί, στις 2 Νοεμβρίου 2022, στο ΚΕΠΕ, με τον κ. Σπανό, τον κ. Καραΐσκο και τον κ. Λιαργκόβα.

Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Απογραφής με την Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας να παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 12,9% (η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ανάμεσα στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, η πέμπτη μεγαλύτερη ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας), παρά το γεγονός ότι ο Νομός βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, έχει ανεπτυγμένες βασικές υποδομές, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα.

Υπό το πρίσμα του ενδεχομένου κινδύνου ερημοποίησης της περιοχής μας -ως απόρροια της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της περιοχής- υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό και και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Πατρίδας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου, φιλόδοξου project.

Αντικείμενο της συνεργασίας είναι:

Α) Κοινή διενέργεια ερευνών, μελετών κοινού ενδιαφέροντος που θα υλοποιούνται με κοινή επιστημονική ευθύνη δημιουργώντας κοινή επιστημονική ομάδα εργασίας.

Β) Κοινός σχεδιασμός, υποβολή και διεκδίκηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη συμβολή στη παραγωγή τεχνογνωσίας αλλά και την επωφελή προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

Γ) Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση κοινών εκδηλώσεων, ημερίδων, workshops και συνεδρίων σε επιλεγμένη θεματολογία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ο Δήμος Λαμιέων και το ΚΕΠΕ στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας και των ευρύτερων συμπράξεών τους θα παρέχουν αμφότεροι τις δομές τους και κάθε πρόσφορο υλικοτεχνικό μέσο για την υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στη Λαμία με αφορμή μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα και μια σπουδαία πρόκληση. Η δυσάρεστη εξέλιξη είναι τα αποτελέσματα της Απογραφής, στην οποία ο Νομός Φθιώτιδας σημείωσε πολύ αρνητικές επιδόσεις. Αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί ότι δεν βρισκόμαστε απέναντι με ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά με μία δημογραφική κρίση. Αν δεν την αναχαιτίσουμε, θα μας βρεθούμε αντιμέτωποι με θέματα οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης.

Προφανώς δεν αντιμετωπίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να μείνουμε αδρανείς. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, δράσεις, μακρόπνοος σχεδιασμός, να συντηρήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα, να αναδιοργανώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το σύνολο των πολιτικών μας σε ό,τι αφορά και στην οργάνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαμε από τον περασμένο Νοέμβριο σε επαφή με το ΚΕΠΕ, τον Καθηγητή και Πρόεδρό του Δ.Σ και Επιστημονικό Διευθυντή, κ. Λιαργκόβα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμαρχο Λαμιέων και είχαμε μια πολύ δημιουργική συζήτηση.

Σήμερα, στην πόλη μας, στη Λαμία, βρισκόμαστε για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εκκίνηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πορεία. Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, πρέπει να εδράζεται σε στοιχεία ερευνών. Χρειαζόμαστε προτάσεις πάνω στην επιστημονική έρευνα, τη γνώση, τη διεθνή εμπειρία, προσαρμοσμένες πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπανό, τον Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Καραΐσκο, τον Αντιπεριφερειάρχη και Αντιδήμαρχο, αντίστοιχα, κ. Σανίδα και Φώσκολο, που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή και αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η προοπτική του τόπου μας είναι ευθέως συνυφασμένη με την αναστροφή της δημογραφικής κρίσης, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για να συγκρατήσει και να προσελκύσει ανθρώπους στον τόπο μας».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε: «Προχωρούμε -μαζί με τον Δήμο Λαμιέων- σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του μεγαλύτερου ερευνητικού ιδρύματος στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του τόπου μας. Το ΚΕΠΕ είναι συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τάσσεται πλέον στην υπηρεσία των Στερεοελλαδιτών.

Πρώτη μας κοινή αποστολή είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Συνδυάζοντας το επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΠΕ και την τεχνογνωσία των υπηρεσιών μας, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις, όχι αποσπασματικές και τελικώς αναποτελεσματικές, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες με όρους ανάλυσης των αιτίων και σύνθεσης των προτάσεων. Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Οικονόμου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας».

O Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε:

«Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το ΚΕΠΕ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας και τον συγκερασμό εμπειριών και γνώσεων από τη διεξαγωγή συνθέτων αναλύσεων στο Δήμο Λαμιέων.

Το ΚΕΠΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα με αντικείμενο τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην ελληνική οικονομία.

Με την ιδιότητα δε του συμβουλευτικού οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το οποίο εποπτεύεται, το ΚΕΠΕ παρέχει εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο την επιστημονική μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων του Δήμου μας, προκειμένου ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων και δράσεων να έχουν θετικό αντίκτυπο στους δημότες του Δήμου μας».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής, κ. Λιαργκόβας, δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Οικονόμου για την πρωτοβουλία που έλαβε. Θυμάμαι ότι με κάλεσε στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, και μου είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που απειλεί τη χώρα, το δημογραφικό.

Ένιωσα τεράστια ικανοποίηση, βλέποντας ότι ένα σημαίνον πολιτικό στέλεχος ένιωσε αυτήν την ευαισθησία, μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό, αλλά αφορά και το μέλλον.

Μόλις μου ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στη χώρα μας, ανταποκριθήκαμε για να βοηθήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε δοκιμαστεί από κρίσεις και πρέπει να π ρολάβουμε ακόμη μία κρίση, που είναι το Δημογραφικό.

Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο για την αντίστοιχη ευαισθησία που επέδειξαν.  Το ΚΕΠΕ είναι εδώ για να βοηθήσει και να αντιμετωπίσει, να προλάβει μια δυσμενή εξέλιξη. Υπογράφουμε αυτό το σύμφωνο συνεργασίας, μέσα στο οποίο θα βρίσκεται η “ομπρέλα”, ενώ θα οριοθετούνται τα χρονοδιαγράμματα και το περιεχόμενο της μελέτης.

Το Δημογραφικό δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και τοπικό, περιφερειακό ζήτημα, δεδομένου ότι η επίλυσή του έχει να κάνει και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τοπικής κοινωνίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024