,

Ματίνα Κοίλιαρη: Έργα €33 εκατ. για τη SABO με την είσοδο του 2023

Η 40ετής πορεία ενός leader στην κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού, ρομποτικών εφαρμογών και ολοκληρωμένων εργοστασίων για τη βιομηχανία - Τι αναφέρει η CEO του ομίλου

8 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με τους καλύτερους οιωνούς μπήκε το ’23 για τη SABO, με νέα έργα αξίας 33 εκατ. ευρώ σε τρεις ηπείρους, σε Αμερική, Μ. Ανατολή, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Καζακστάν, όπως αποκαλύπτει η CEO του ομίλου, Ματίνα Κοίλιαρη.

Το μεγάλο «ταξίδι» της επιχείρησης (που εξειδικεύεται στην κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού, ρομποτικών εφαρμογών και ολοκληρωμένων εργοστασίων για διάφορους βιομηχανικούς κλάδους) στον χρόνο, άρχισε το 1984 από το Βασιλικό της Ευβοίας και φτάνει μετά από 39 χρόνια σε ολοένα μακρύτερους προορισμούς, μέχρι την Αμερική.

Η ίδια πιστώνεται το γεγονός ότι κατέκτησε ένα από τα πιο δύσκολα «αντρικά κάστρα» σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό τομέα, αυτόν της βιομηχανίας, από νεαρή ηλικία και μάλιστα σε μια περίοδο διαρκών εξελίξεων.

«Τα ρομπότ και οι αυτοματοποιημένες λύσεις παραγωγής έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μεταποιητικής βιομηχανίας και, κυρίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», λέει χαρακτηριστικά και θεωρεί θέμα βιωσιμότητας για τις ελληνικές βιομηχανίες στον παγκόσμιο στίβο τη συμμόρφωση με τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η κυρία Κοίλιαρη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου SABO, είναι η νεότερη κόρη του ιδρυτή του, Δημήτρη Κοίλιαρη. Ανέλαβε τον έλεγχο της λειτουργίας και παρακολούθησης της SABO Α.Β.Ε.Ε. και των θυγατρικών του ομίλου SABO μετά την καριέρα της στην εταιρεία Delloite Financial Advisory SrL στο Μιλάνο (2012 – 2014), ενώ σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός με Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Bocconi.

Μιλάει ακόμα στο newmoney για τις επενδύσεις της SABO και την αγορά νέου κτιρίου στον Πειραιά, το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο επιχειρήσεων της SABO Marine Services, το πρόσφατο εγχείρημα του ομίλου στη ναυτιλία, με αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση ναυτικών κινητήρων και για πολλά άλλα.

Ο όμιλος SABO διατηρεί θυγατρικές στο εξωτερικό, εξάγει το 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών του σε 55 χώρες, μετρά στο ενεργητικό του περισσότερα από 500 ολοκληρωμένα έργα και αποτελεί ηγέτιδα δύναμη του κλάδου του.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της SABO, κ. Κοίλιαρη; Ποιες νέες επενδύσεις και ποιες επιχειρηματικές κινήσεις προγραμματίζονται;

Η SABO πρόσφατα ολοκλήρωσε το 5ετές επενδυτικό πλάνο της (2017 – 2022) αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ένα μίγμα επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού και επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Συγκεκριμένα, εντός του 2022, εγκαταστήσαμε νέο σύστημα ενεργειακής αυτονομίας Netmetering, δυναμικότητας 550 KW, που αναμένεται να καλύψει έως και το 60% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών μας.

Παράλληλα, με την έναρξη του νέου έτους υλοποιείται και η εγκατάσταση νέου λογισμικού SOFT1 ERP για την ψηφιοποίηση των εταιρικών διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου μας.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η κατασκευή της νέας κτιριακής μονάδας μας στο Βασιλικό Χαλκίδας για την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών του τομέα Περιβάλλοντος. Ένα τμήμα των κεφαλαίων προβλέπεται, μάλιστα, να δοθεί για την αγορά νέου κτιρίου στον Πειραιά, το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο επιχειρήσεων της SABO Marine Services, το πρόσφατο εγχείρημα μας στη ναυτιλία με αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση ναυτικών κινητήρων.

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες συνεργασίες της εταιρείας;

Αποτελεί για εμάς τη μέγιστη αναγνώριση το γεγονός ότι εταιρείες από όλο τον κόσμο μάς επιλέγουν ως συνεργάτη και βασικό προμηθευτή τεχνολογίας για την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδυτικών πλάνων τους. Μεταξύ των μακρόχρονων συνεργασιών που διατηρούμε συγκαταλέγονται τα έργα κατασκευής και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού που υλοποιούμε για την εργοστασιακή μονάδα της ElvalΗalcor, ενώ πρόσφατα παραδώσαμε στην Cosmos Aluminium το πρώτο ολοκληρωμένο έργο για τη διακίνηση και συσκευασία προφίλ αλουμινίου.

Στον κλάδο τροφίμων και ποτών διατηρούμε σταθερή συνεργασία με κορυφαίες βιομηχανίες, όπως ΦΑΓΕ, PepsiCo-Tasty & Unilever, μετρώντας μόνο σε αυτές πάνω από 20 εγκατεστημένους ρομποτικούς βραχίονες. Στον κλάδο των φαρμάκων, λόγω της πολυετούς πείρας μας, μας εμπιστεύονται μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι DEMO και Vioser για τις ρομποτικές εφαρμογές και τα συστήματα αυτοματισμού των μονάδων τους.

Στον τομέα περιβάλλοντος, διατηρούμε ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών στην Ελλάδα, όπως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΘΑΛΗΣ ΑΕ και ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, ενώ πρόσφατα παραδώσαμε «με το κλειδί στο χέρι» τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης για λογαριασμό της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ.

Ταυτόχρονα, η πράσινη δραστηριότητά μας επεκτείνεται σε Ιταλία και Καζακστάν. Ειδικότερα, στην περιοχή του Καζακστάν εγκαινιάσαμε τον Οκτώβρη του 2022 μια νέα μονάδα ανακύκλωσης Απορριμμάτων, δυναμικότητας επεξεργασίας 100.000 τόνων ετησίως, ενώ δύο νέες μονάδες διαλογής τελούν υπό κατασκευή στην περιοχή.

-Ποια νέα projects υπάρχουν στον ορίζοντα της SABO;

Το 2023 ξεκίνησε για εμάς με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς έχουμε αναλάβει έργα συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ σε Αμερική, Μ. Ανατολή, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Καζακστάν, που αφορούν στους τομείς Κεραμοποιίας και Περιβάλλοντος.

Ξεκινώντας με τον τομέα Περιβάλλοντος, σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο project που αναλάβαμε για λογαριασμό της Grupo IREN στο Τορίνο της Ιταλίας και, συγκεκριμένα, η εγκατάσταση μια νέας γραμμής ραφιναρίας, δυναμικότητας επεξεργασίας 35 τόνων βιοαποβλήτων ανά ώρα. Η στενή συνεργασία μας με τον όμιλο IREN αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την εδραίωση της παρουσίας μας στην αγορά της Ιταλίας.

Μιλώντας για τον κλάδο της κεραμοποιίας, τον πυλώνα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς μας, η εταιρεία μας έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή τριών turnkey εργοστασίων κεραμοποιίας σε Υεμένη, Ιράκ, Καζακστάν, συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, από τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών σε τρεις ακόμα μονάδες κεραμοποιίας, ενός εκ των στενών συνεργατών μας στο Περού.

Επιπλέον, συνεχίζουμε δυναμικά τη συνεργασία μας με κορυφαίους ομίλους παγκοσμίως στην κατασκευή δομικών υλικών με την ανάληψη δύο νέων project που αφορούν σε έναν μεγάλης κλίμακας εκσυγχρονισμό δύο εργοστασιακών μονάδων σε Βέλγιο και Αυστρία, και συγκεκριμένα στην αναβάθμιση της γραμμής διακίνησης κεραμικών μπλοκ.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες εκσυγχρονισμού του τέταρτου εργοστασίου της BELDEN BRICK COMPANY, ενός από τους ηγέτες κεραμοποιούς της Αμερικής, για την εγκατάσταση μιας νέας αυτοματοποιημένης ρομποτικής γραμμής φόρτωσης βαγονιών ξηραντηρίου.

-Ποια είναι τα κυριότερα αντικείμενα της δραστηριότητας σας;

H SABO S.A. είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1984 και εξειδικεύεται στην κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού, ρομποτικών εφαρμογών & ολοκληρωμένων εργοστασίων για διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η κεραμοποιία, η βαριά βιομηχανία, η διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων, καθώς και οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, φαρμάκων, χαρτιού και πλαστικών.

Δραστηριοποιείται, επίσης, στην εγκατάσταση ηλεκτρολογικών πινάκων και αυτοματισμών και, εντός του 2021 εισήλθε δυναμικά στον κλάδο των ναυπηγοεπισκευών, παρέχοντας τεχνικές λύσεις ποιότητας στη ναυτιλιακή κοινότητα. Η εταιρεία μας αποτελεί μέλος του Ομίλου SABO, τον οποίο συνθέτουν η κατασκευαστική εταιρεία SICAP Α.Τ.Ε., η SABO FILIERE S.A. και λοιπές θυγατρικές στο εξωτερικό οι οποίες απασχολούν συνολικά 400 εργαζομένους.

Με 40ετή παρουσία και σύνθετη τεχνογνωσία στον κατασκευαστικό τομέα, οι εταιρείες του Ομίλου μας εγγυώνται λύσεις υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, ανταγωνιστικό κόστος και ισχυρό after sales service.

-Πως θα περιγράφατε τη σημερινή εικόνα στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, ποια τα προβλήματα και ποιες οι προοπτικές του, με την είσοδο και της τεχνολογίας στον τομέα της παραγωγής;

Τα ρομπότ και οι αυτοματοποιημένες λύσεις παραγωγής έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μεταποιητικής βιομηχανίας και, κυρίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα λέγαμε ότι διαμορφώνουν ένα παραγωγικό περιβάλλον «νέων ταχυτήτων». Για τη βιωσιμότητα, λοιπόν, των ελληνικών βιομηχανιών στον παγκόσμιο στίβο, η συμμόρφωση με τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και του «έξυπνου εργοστασίου» είναι πλέον μονόδρομος.

Προτεραιότητά μας είναι η ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού εξοπλισμού μας με την ενσωμάτωση λύσεων Industry 4.0 (IoT, Big Data) και τεχνολογιών Έξυπνης Μεταποίησης (Smart Manufacturing Solutions), που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ μηχανημάτων, ανθρώπου και λογισμικών και, εν συνεχεία, την αναβάθμιση ποιότητας του προϊόντος και τη διατήρηση του χαμηλού κόστους.

Πρόσφατα, μάλιστα, δημιουργήσαμε τη δική μας πλατφόρμα SABO Direct, ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο ΙοΤ που μας βοηθά να παρέχουμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση στους πελάτες μας, μέσω της ποσοτικοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγικής δυναμικότητας με δείκτες KPIs και της πρόληψης επικείμενων βλαβών του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Πηγή: newmoney

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024