Νίκος Ορφανός: Τι καλλιτεχνικά πτυχία θέλουμε;

Τι αναφέρει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

9 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στο φλέγον ζήτημα των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, που σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα εξισώνονται με απολυτήρια λυκείου, αναφέρθηκε σήμερα με ανάρτησή του, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και γραμματέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός, ως γραμματέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.Α. είχε πρόσφατα επισημάνει την έλλειψη πρόβλεψης για την κατάσταση που δημιουργείται με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ιδιωτικών καλλιτεχνικών Σχολών και είχε ζητήσει από την κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές και την ελληνική κοινωνία.

Η σημερινή του ανάρτηση αναφέρει:

«Τι καλλιτεχνικά πτυχία θέλουμε; Έχω τελειώσει Δραματική Σχολή, Πανεπιστήμιο και έχω κάνει και μεταπτυχιακό.

Το Πανεπιστήμιο μου έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσω στο τρίτο που ανάφερα.

Δυστυχώς, η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αφημένη στην τύχη της χρόνια τώρα. Ποιοτικά, θεσμικά και παιδαγωγικά.

Έχει δημιουργηθεί ένα κουβάρι, που δεν ξεμπλέκει εύκολα, αλλά ήρθε η στιγμή να ξαναδούμε την ποιότητα της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης, καθώς δεκαετίες τώρα ζούμε το εξής οξύμωρο: οι ιστορικοί του θεάτρου έχουν θεατρολογικά Πανεπιστήμια και πιστοποιημένα πτυχία, ενώ οι δημιουργοί του πολιτισμού θεωρούνται ουσιαστικά ανειδίκευτοι εργάτες.

Πέρα από τα συναισθηματικής φόρτισης συνθήματα και κραυγές, υπάρχει πρόβλημα.

Και δεν αποτελεί λύση η δημιουργία ενός ακόμη καθηγητικού κατεστημένου, ενός ακόμη Πανεπιστημίου.

Τι θα απογίνουν οι υπάρχουσες Σχολές; Και γιατί να εξαναγκάζει το Κράτος έναν επίδοξο ηθοποιό να σπουδάζει σε σχολή που το ίδιο θα έχει αποφασίσει που θα βρίσκεται, που το ίδιο θα έχει αποφασίσει ποιοι θα διδάσκουν, με όλα τα συμπαρομαρτούντα των κρατικών Πανεπιστημίων; (έλλειψη αξιολόγησης καθηγητών, υποκειμενικά κριτήρια επιλογής τους, μονιμότητες, κλπ). Όταν κάθε άνθρωπος έχει παγκοσμίως, την ελευθερία να μάθει την Τέχνη που του αρέσει από αυτούς που εκτιμά και επιλέγει. Και όταν οι καλλιτεχνικές σχολές διεθνώς προσφέρουν πολλαπλές επιλογές εργασίας, ενώ εδώ οι απόφοιτοι προωθούνται μόνο στην ελεύθερη αγορά του θεάτρου και της τηλεόρασης;

Δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις, για αυτό και συσκεφθήκαμε με τον Τομέα Παιδείας και προτείναμε μια πρώτη λύση, ώστε να αποσυμπιεστεί η ένταση, να δείξει το κράτος ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και κυρίως ότι σέβεται την αγωνία και τις ανησυχίες των επαγγελματιών του Πολιτισμού.

Χωρίς επαγγελματίες καλλιτέχνες, θεσμικά και εργασιακά κατοχυρωμένους, δεν μπορούμε να έχουμε στον τόπο μας Πολιτισμό επιπέδου. Ας το καταλάβουμε.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαΐου 2024