5 ελληνικά χωριά για τα πρώτα Σαββατοκύριακα της άνοιξης

Στην Παύλιανη, στο Χρισσό, στην Κυψέλη, στη Δήμητρα και στο Γαναδιό πρωταγωνιστεί η αναγεννημένη φύση, σε όλο της το μεγαλείο

11 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Στην Παύλιανη, στο Χρισσό, στην Κυψέλη, στη Δήμητρα και στο Γαναδιό πρωταγωνιστεί η αναγεννημένη φύση, σε όλο της το μεγαλείο

Καθώς ο Μάρτης προχωρά, ο καιρός αρχίζει και αλλάζει: ο υδράργυρος σκαρφαλώνει αργά μα σταθερά, η ηλιοφάνεια αυξάνεται, τα μεγάλα κρύα του χειμώνα δείχνουν να ολοκλήρωσαν τον φετινό τους κύκλο. Και η φύση της χώρας μας δίνει το σινιάλο για τον ερχομό της άνοιξης –πρασινίζοντας και φανερώνοντας τα πρώτα της νέα άνθη.

Ασφαλώς, τέτοιες καιρικές μεταβολές επιδρούν ευεργετικά και στις διαθέσεις, παρακινώντας μας για μικρές εκδρομές ή για σύντομες, ολιγοήμερες αποδράσεις από τους έντονους ρυθμούς ζωής των μεγάλων αστικών κέντρων. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για το πρώτο κάλεσμα της θάλασσας –τουλάχιστον για όσους δεν είναι χειμερινοί κολυμβητές– όμως η ορεινή Ελλάδα διαθέτει πολλές γωνιές κατάλληλες για να απολαύσετε την αναγεννημένη φύση, σε όλο της το ανοιξιάτικο μεγαλείο.

Πέντε χωριά μέσα στο πράσινο, τα οποία φαντάζουν ως ιδανικοί προορισμοί για τέτοιες εξορμήσεις, είναι η Παύλιανη της Φθιώτιδας –με το διάσημο πάρκο– το Χρισσό της Φωκίδας, η Δήμητρα της Αρκαδίας, η Κυψέλη των Τζουμέρκων (Άρτα) και το Γαναδιό των Ιωαννίνων.

Παύλιανη

Χτισμένη στις κατάφυτες πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, η Παύλιανη της Φθιώτιδας κατάφερε να γίνει ένας διάσημος ορεινός προορισμός, ιδιαίτερα οικείος στους κατοίκους της Αθήνας, από την οποία απέχει περίπου 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο. Κάτι που οφείλεται στην οργάνωση του καταπράσινου πάρκου που έφτιαξαν εκεί οι κάτοικοί του, στις πηγές του ποταμού Ασωπού.

Πάρκο Παύλιανης/ Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης
Πάρκο Παυλιάνης/ Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης

Το πάρκο αποδείχθηκε πολύ αγαπητό, ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν οικογενειακώς για να απολαύσουν τα δάση και τα νερά της ορεινής Φθιώτιδας. Με οργανωμένα μονοπάτια και με ποικίλες υποδομές –για μικρούς και μεγάλους– προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής, αλλά και ξεχωριστά αξιοθέατα, όπως λ.χ. το Μουσείο Υδροκίνησης ή τον διάσημο Σιδερένιο Θρόνο, που αντανακλά την πρόσφατη δημοφιλία της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν βέβαια και τα δενδρόσπιτα, αλλά και οι καταρράκτες που έχουν διαμορφωθεί στον ρου του Ασωπού (όπως και τα ξύλινα γεφυράκια), προσφέροντας μια επιπλέον νότα ειδυλλιακότητας. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με πλατάνια, καρυδιές και καστανιές, που βάζει τα καλά του κάθε άνοιξη.

Χρισσό Φωκίδας/ Photo: Shutterstock
Χρισσό Φωκίδας/ Photo: Shutterstock

Χρισσό

Χτισμένο στα 200 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες του Παρνασσού, το Χρισσό της Φωκίδας έχει κρατηθεί μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Πράγμα περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι απέχει 25 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη φημισμένη Αράχωβα και μόλις 10 λεπτά από τους διεθνώς διάσημους Δελφούς. Αν ξεκινήσετε από την Αθήνα, πάλι, φτάνετε εδώ μέσα σε (περίπου) 2,5 ώρες.

Σε υπέροχη, αμφιθεατρική θέση, το Χρισσό απολαμβάνει θεσπέσια θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς «βλέπει» προς την Ιτέα. Το χωριό διαθέτει εντυπωσιακά νεοκλασικά σπίτια με φροντισμένους κήπους, ενώ περιβάλλεται από ελαιώνες και άφθονο πράσινο. Η κάτω πλατεία έχει πέτρινες βρύσες με βουνίσια, τρεχούμενα νερά, ενώ, αν αποφασίσετε να μείνετε λίγες μέρες εδώ, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν επιλογές για διαμονή και εστίαση. Ο «Ξενώνας του Χρισσού» προσφέρει άνετα δωμάτια στο κέντρο του οικισμού, ενώ στον «Φουρλά» θα φάτε τέλειο ρουμελιώτικο κοντοσούβλι, θαυμάζοντας τη θέα. Περάστε όμως και από την «Πεινακοθήκη» για μαγειρευτά ή από την «Κρίσσα» για παϊδάκια.

Δήμητρα

Τη Δήμητρα της ορεινής Αρκαδίας την ξέρουν μόνο εκείνοι που έχουν εξερευνήσει την περιοχή της Γορτυνίας. Αλλά το ήσυχο χωριό βρίσκεται σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το οποίο τρέφεται από τα νερά του ποταμού Λάδωνα, που περνάει και από τη νότια πλευρά του οικισμού. Χάρη στους νέους δρόμους της Πελοποννήσου, μάλιστα, προσεγγίζεται σχετικά εύκολα από την Αθήνα –μέσα σε περίπου 3 ώρες.

Χτισμένα σε υψόμετρο 540 μέτρων, στις πλαγιές ενός φαραγγιού του Αφροδίσιου Όρους, τα γραφικά, πεκτρόχτιστα σπίτια της Δήμητρας με τα χαρακτηριστικά κόκκινα κεραμίδια δίνουν την εντύπωση ότι ξεπροβάλλουν μέσα από το πλούσιο πράσινο της ευρύτερης περιοχής. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για επίσκεψη και για πεζοπορίες μέσα στις βελανιδιές, τις κουμαριές και τις αγριοδάφνες που περιστοιχίζουν το χωριό. Αν έχετε ευχέρεια να μείνετε λίγες μέρες εδώ, θα βρείτε τον ξενώνα «Το Σπίτι της Θεώνης» –διαμορφωμένο σε αρχοντικό του 1850– ενώ συστήνεται να κάτσετε και στο «Στέκι του Μερακλή» για χωριάτικο κόκορα με (χειροποίητες) χυλοπίτες.

Κυψέλη

Περίπου 1 ώρα από την Άρτα (με αυτοκίνητο), σκαρφαλώνοντας στις πανέμορφες πλαγιές των Τζουμέρκων, βρίσκεται το χωριό Κυψέλη (παλιά Χώσεψη), χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων. Είναι ένας τόπος άγνωστος στους περισσότερους, που όμως έχει τα δικά του αξιοθέατα και περιβάλλεται από νερά και δάση με πυκνή βλάστηση, τα οποία προβάλλουν την πλήρη τους ομορφιά κάθε άνοιξη.

Ένα μεγάλο δίκτυο από οργανωμένα μονοπάτια θα σας επιτρέψει την απρόσκοπτη περιπλάνηση στην ομορφιά αυτών των δασών, ενώ, αν επιθυμείτε να μείνετε λίγες μέρες εδώ για να εξερευνήσετε με την ησυχία σας το τοπίο, θα βρείτε και υποδομές διαμονής, μα και ταβέρνες με παραδοσιακά πιάτα της Ηπείρου. Άλλωστε τα κοντινά αξιοθέατα είναι πολλά και θα σας αποζημιώσουν με αξέχαστες βόλτες. Βρείτε λ.χ. την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας –γύρω στη 1,5 ώρα απόσταση από το χωριό με τα πόδια– που είναι χτισμένη ανάμεσα σε καρυδιές και δάφνες. Αλλά δώστε σημασία και στην πετρόχτιστη πλατεία του χωριού με τα πλατάνια.

Γαναδιό

Χτισμένο σε υψόμετρο 886 μέτρων, στις πλαγιές του Σμόλικα, το Γαναδιό είναι ένας ήσυχος, παραδοσιακός οικισμός των Ιωαννίνων, ο οποίος θαρρείς και αναδύεται από το πλούσιο δασικό περιβάλλον της περιοχής. Παρότι δεν είναι γνωστό από τουριστικής άποψης, ανήκει στα περίφημα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, καθώς παλιές οικογένειες (ΝακαίοιΤσανάδες κ.ά.) κέρδισαν μεγάλη φήμη ως τεχνίτες της πέτρας. Υποδομές διαμονής ή εστίασης δεν υπάρχουν, όμως η Κόνιτσα βρίσκεται κοντά (μόλις στα 23 χιλιόμετρα), ενώ στην κεντρική πλατεία θα μπορέσετε να ξαποστάσετε στο καφενείο «Ο Πλάτανος».

Το Γαναδιό διατηρεί την ιδιόμορφη, τοπική του αρχιτεκτονική, όπως και μια παράξενη ρυμοτομία, που το κάνει να μοιάζει με μεσαιωνικό φρούριο: από την κεντρική πλατεία, δηλαδή, η βασική οδική αρτηρία διακλαδώνεται σε διακριτές γειτονιές και καταλήγει στο σημείο αφετηρίας. Το χωριό έχει και πολλές βρύσες με τρεχούμενα νερά, τα οποία τρέφουν σταθερά τα πλατάνια, τα σφενδάμια και τις βελανιδιές που περιβάλλουν ειδυλλιακά την τοποθεσία. Σημειώστε, όμως, ότι δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, λόγω των στενών δρόμων. Θα αφήσετε λοιπόν το όχημά σας στο πλάτωμα έξω από τα όρια του οικισμού, περπατώντας την υπόλοιπη διαδρομή (οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές).

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024