Ανακαίνιση κουζίνας: Μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας μέσα στο σπίτι στη διάρκεια της ανακαίνισης;

Πόσο καιρό άραγε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την κουζίνα μας;

28 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Όταν έρχεται η στιγμή να πούμε ότι ξεκινάμε την ανακαίνιση σπιτιού, ένα σημείο που θα χρειαστεί ιδιαίτερη σημασία είναι η κουζίνα μας. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουμε στο μυαλό μας μια γενική ανακαίνιση αλλά ενός μόνο χώρου.

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για την ανακαίνιση κουζίνας και πως θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε να βιώνουμε τις ημέρες κατά την διάρκεια της διαδικασίας σαν να μην συμβαίνει κάτι.

Αρχικά θα χρειαστεί να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό μας προτού ξεκινήσουμε να ξηλώνουμε τα παλιά έπιπλα και συσκευές.

  • Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανακαίνιση κουζίνας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δοθεί αποκλειστικά από το μέγεθος εργασιών που έχουμε να κάνουμε στην κουζίνα μας.

Αν πούμε ότι θέλουμε ολική ανακαίνιση της τότε θα πρέπει να υπολογίζουμε σε αλλαγή χρώματος τοίχου και στην συνέχεια σε έπιπλα και συσκευές. Ωστόσο, αυτός που πραγματικά θα μπορεί να μας δώσει μια σαφή απάντηση είναι ο ίδιος ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο.

  • Πόσο καιρό μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την κουζίνα μας;

Η κουζίνα είναι ένα σημείο που καθημερινά επισκεπτόμαστε αρκετές φορές. Σίγουρα, όταν αποφασίζουμε να κάνουμε αυτού του είδους ανακαίνιση, δεν θα είμαστε σε θέση ώστε να προετοιμάζουμε το γεύμα μας.

Δεν χρειάζεται όμως να προβληματιζόμαστε. Καθώς, μπορούμε να αντικαταστήσουμε για λίγο καιρό τον χώρο της κουζίνας με έναν άλλο χώρο. Με άλλα λόγια, μπορούμε να μεταφέρουμε συσκευές και αντικείμενα μαγειρικής στον χώρο της τραπεζαρίας. Να αποτελέσει την «προσωρινή» μας κουζίνα για το διάστημα που θα ανακαινίζεται.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε στο budget μας και κάποιες επιπλέον μικρές δαπάνες για delivery.

  • Πόσο θα μας επηρεάσει ο θόρυβος της ανακαίνισης;

Όταν κάνουμε ανακαίνιση σπιτιού περιμένουμε να δημιουργήσει αρκετό θόρυβο στους γείτονές μας. Όμως, δεν πρέπει να περιμένουμε το ίδιο και για την κουζίνα μας. Προφανώς θα έχουμε ενόχληση από τρυπάνια και σπασίματα. Αλλά, αυτό μπορούμε να το ρυθμίσουμε με τον εργολάβο μας. Ας κάτσουμε μαζί του και να συζητήσουμε το ωράριο που θα λείπουμε από το σπίτι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και το συνεργείο μεθοδικά και να μην ενοχλούμαστε. Ακόμη, και αν χρειαστεί να δουλέψουμε από το σπίτι κάποια μέρα, ας δημιουργήσουμε το πρόγραμμα ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι δυο πλευρές.

  • Μπορεί να έχουμε προβλήματα στην υγεία μας ή στην ασφάλεια μας;

Προφανώς, όταν ξεκινούν οι εργασίες μέσα στο σπίτι μας υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να σκεφτούμε. Και εφόσον σκεφτούμε ότι μπορούμε να μείνουμε κατά την διάρκεια της ανακαίνισης, ας αξιολογήσουμε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Μέσα από τριψίματα, ξηλώματα και θραύσματα δημιουργείται σκόνη και αρκετά σπασμένα πράγματα μέσα στον χώρο της κουζίνας. Ωστόσο, ο εργολάβος θα μπορέσει να εμποδίσει την πρόσβαση στον χώρο, ώστε να μην ξεχαστούμε ότι αποτελεί επικίνδυνο σημείο.

Παρόλα αυτά, αν έχουμε άτομα μέσα στο σπίτι με αναπνευστικά προβλήματα, τότε θα προτείναμε να μην μείνουν στον σπίτι για λίγο διάστημα. Καθώς, η σκόνη θα απλωθεί στους περισσότερους χώρους του σπιτιού, ό,τι και αν κάνουμε. Παράλληλα, τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπείς στο να ξεχνούν την επικινδυνότητα της διαδικασίας. Επομένως, μην αφήσετε τα παιδιά να περιπλανιούνται κοντά στον χώρο της ανακαίνισης.

Εν κατακλείδι, η ολική ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε την οικεία μας για καιρό. Αλλά, στην περίπτωση που θέλουμε να ανακαινίσουμε έναν μεμονωμένο χώρο, όπως είναι η κουζίνα μας, παραμένοντας μέσα, τα παραπάνω σημεία μας δείχνουν ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Ιουνίου 2023
6 Ιουνίου 2023