,

Ασημένιο βραβείο για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2022 για καινοτόμες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση

16 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2022 για καινοτόμες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση απέσπασε, για τέταρτο κατά σειρά έτος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). Συγκεκριμένα, το ΑΠΚΥ έλαβε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία» για το έργο «Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικού εργαλείου προσομοίωσης τύπου SimCity για τη διαχείριση αποβλήτων εικονικών πόλεων». Το εργαλείο διαχείρισης αποβλήτων (Waste Management Tool) είναι ίσως η πρώτη εφαρμογή προσομοίωσης τύπου SimCity στην Κύπρο και μία από τις πρώτες στον κόσμο που ασχολείται εξ ολοκλήρου με το θέμα των αποβλήτων.

Το έργο σχεδίασαν και ανέπτυξαν από κοινού το στέλεχος του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας (EEYM), Δρ Γιώργος Παππάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Ζορπάς, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ και η υποψήφια διδάκτωρ Ηλιάνα Παπαμιχαήλ. Το έργο προς αξιοποίηση από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας “top-down” εφαρμογής αναπαράστασης μίας εικονικής πόλης, όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί διαδραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στρατηγικών διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να μετρήσει την επίδραση διαφόρων ενεργειών στο περιβάλλον. Ένα σημαντικό γνώρισμα του εργαλείου είναι ότι οι μετρήσεις και τα όρια των δεικτών προέρχονται από πολύχρονη έρευνα πεδίου προσδίδοντας μεγάλο ρεαλισμό στα αποτελέσματα που λαμβάνουν οι φοιτητές/τριες.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κυπριακή Δημοκρατία που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Με στόχο την παροχή μαθησιακής εμπειρίας υψηλής ποιότητας στους διδασκομένους, όχι μόνο επενδύει το ΑΠΚΥ σε ήδη υπάρχοντα τεχνολογικά εργαλεία αλλά αναπτύσσει και νέες εκπαιδευτικές εφαρμογές, ως μέρος των στρατηγικών του σχεδιασμών. Μέσω των εφαρμογών αυτών επιτυγχάνεται η προσφορά διαδραστικών δραστηριοτήτων στους φοιτητές βελτιστοποιώντας τη μαθησιακή τους εμπειρία. Σημαντικές διακρίσεις, όπως εν προκειμένω η βράβευση στα Cyprus Education Leaders Awards (CELA) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, επισφραγίζει το όραμα και τις προσπάθειες του ΑΠΚΥ να εστιάσει στις ανάγκες των ενηλίκων φοιτητών, που επιδιώκουν να σπουδάσουν από τον προσωπικό τους χώρο, στον δικό τους χρόνο και ρυθμό μάθησης, με καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνολογίες και κατάλληλη ακαδημαϊκή υποστήριξη, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης. Η απονομή των CELA για την επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών στον χώρο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2023 με διοργανωτή την εταιρεία BOUSSIAS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024