ΥπΑΑΤ: Έρχονται αποζημιώσεις de minimis

Ενίσχυση ως 150 ευρώ το στρέμμα

7 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Το αίτημα δέσμευσης ποσού την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis σε ροδάκινα  για τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης προώθησε το ΥπΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σε όλες τις ποικιλίες  θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας εξ αιτίας των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά των προϊόντων λόγω της  ενεργειακής κρίσης και τα επακόλουθα αυτής. Η εν λόγω  ρύθμιση αφορά σαφώς όσους από τους διακιούχους παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει σχετική αποζημίωση.

Παράλληλα στο αίτημα δέσμευσης περιλαμβάνεται και αντίστοιχο ποσό για την  αποζημίωση παραγωγών των καταγεγραμμένων ζημιών που υπέστησαν λόγω  βροχοπτώσεων  για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια στις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης και αφορά τις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% . Τα ποσά που θα δοθούν ανά  στρέμμα είναι 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ για τα ροδάκινα μεταποίησης.

Όσοι παραγωγοί τυγχάνει να  είναι δικαιούχοι ταυτόχρονα και των 2 μέτρων αποζημίωσης θα λάβουν συνολικά 150 ευρώ ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135 ευρώ για τα ροδάκινα μεταποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024