Γιώργος Μουλκιώτης: Άλλη η πραγματικότητα με την εικόνα του ΕΚΑΒ Βοιωτίας

«Αναντιστοιχία πραγματικότητας και εικόνας που παρουσιάζει το Υπουργείο Υγείας για το Ε.Κ.Α.Β. Βοιωτίας»

23 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα την υποστελέχωση και τα προβλήματα του Ε.Κ.Α.Β. στη Βοιωτία. 

Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε μετά την άρνηση του Υπουργού να απαντήσει στην γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει 4 φορές το 2022. 

Ο Βουλευτής Βοιωτίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες ενός νομού με ορεινούς όγκους και πολλούς απομονωμένους οικισμούς, με εγγύτητα σε μεγάλα συγκοινωνιακά δίκτυα, με πληθώρα βιομηχανικών μονάδων καθώς και με Χιονοδρομικό Κέντρο με χιλιάδες επισκέπτες κατά τους χειμερινούς μήνες. Το Ε.Κ.Α.Β. στη Βοιωτία αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα που αφορούν στην υποστελέχωση και τον ελλιπή υλικοτεχνικό και μεταφορικό εξοπλισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή των ασθενών.

Υπογράμμισε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προβληματικής λειτουργίας, το περιστατικό από σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 11-2-2022 στην Θήβα, του οποίου δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά με το πρώτο ασθενοφόρο λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να βρεθεί άλλο ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο  Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ».

Ο βουλευτής ζήτησε διευκρινήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καθυστερημένη διακομιδή του ασθενούς από το Γ.Ν. Θήβας προς το Γ. Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» αλλά και για την εν γένει πραγματική κατάσταση όσον αφορά στην στελέχωση και τον εξοπλισμό του Ε.Κ.Α.Β. Βοιωτίας.

Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης ανέφερε ότι η διαχείριση του περιστατικού της 11ης Φεβρουαρίου 2022 ήταν επαρκής και σύμφωνα με τα πορίσματα είχαν διενεργηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στα οχήματα, ενώ η αντίδραση του προσωπικού ήταν η δέουσα. 

Επίσης, τόνισε ότι στο Ε.Κ.Α.Β. Θήβας – Λειβαδιάς υπηρετούν άνω των 40 ατόμων και συγκεκριμένα 16 άτομα στο Ε.Κ.Α.Β. Θήβας (11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί υπάλληλοι) και 23 άτομα στο Ε.Κ.Α.Β. Λιβαδειάς (16 μόνιμοι και 7 επικουρικοί υπάλληλοι). 

Τέλος, αναγνώρισε ότι οι ανάγκες για διακομιδές είναι αυξημένες, καθώς μπορούν να φτάνουν υπό όρους και προϋποθέσεις και τις 300 διακομιδές το μήνα. 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης δήλωσε ότι: 

«Ο Υπουργός, με τα στοιχεία που ανέφερε, προφανώς βρίσκεται σε αντίφαση με όσα αναφέρονται για την κατάσταση του Ε.Κ.Α.Β. στον νομό Βοιωτίας, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε ειδική συγκεκριμένη αναφορά για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς στις διαδικασίες των προκηρύξεων για καλύτερη κάλυψη των υπηρεσιών στη Βοιωτία.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Ιουνίου 2023