,

Η άγνωστη «Πηγή του Αχιλλέα», λίγο έξω από τη Λαμία

Εκεί όπου ο μυθικός ήρωας «έγινε αθάνατος»

11 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας πρωταγωνιστής του Τρωικού Πολέμου, οφείλει τα επιτεύγματά του στο γεγονός ότι έγινε σχεδόν… αθάνατος, χάρη στα νερά της Στυγός, όπου η μητέρα του Θέτις, τον βούτηξε κάνοντάς τον άτρωτο.

Τα νερά δεν έφτασαν μέχρι τη φτέρνα του όμως, με τα γνωστά αποτελέσματα και τον θάνατό του, από ένα βέλος του Τρώα αντιπάλου του, Πάρη.

Ο βασιλιάς των Μυρμιδόνων έζησε στη Φθία, κάπου στη νότια Θεσσαλία δηλαδή, κοντά στο γραφικό, καταπράσινο μέρος που εντοπίσαμε, όπου κάποιοι, το 1964, επέλεξαν να στήσουν ένα σχετικό μνημείο.

Πρόκειται για την «Πηγή του Αχιλλέα», που κατασκευάστηκε όπως διαβάζουμε στην ταμπέλα της καλαίσθητης βρύσης από το Υπουργείο Γεωργίας, το μακρινό 1964.

 

Όπως διαβάζουμε σε παλαιότερα άρθρα του τοπικού τύπου, το φυσικό/τεχνητό αυτό μνημείο που μας φέρνει στο νου ιστορίες και θρύλους της Ιλιάδας και του σπουδαιότερου και πιο γνωστού παγκοσμίως ήρωα της Θεσσαλίας, είχε περάσει δύσκολες στιγμές, αφού κάποτε ήταν γεμάτο σκουπίδια και ήταν εντελώς παρατημένο.

Η εικόνα που κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, αν και θα μπορούσε να αναδειχτεί περισσότερο το σημείο, και σίγουρα αξίζει μια στάση, προκειμένου να αισθανθεί κάποιος ότι πίνει από το ίδιο νερό που έκανε σχεδόν «αθάνατο» τον Αχιλλέα.

Σημειώνεται ότι αναζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω μνημείο επικοινωνόντας και με τον Δήμο Λαμίας, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι σχετικό, που να τεκμηριώνει ιστορικά (μυθολογικά δηλαδή) το συγκεκριμένο σημείο ως κάτι που να συνδέεται με τον Αχιλλέα, και ίσως να αποτελεί απλά μια δημιουργική πρωτοβουλία εκείνης της εποχής, ώστε να συνδέονται περισσότερο οι σημερινοί Έλληνες με το απώτατο, μυθικό παρελθόν των προγόνων τους.

Σημειώνεται επίσης ότι σε επιστημονικό συνέδριο παρουσιάστηκαν διάφορες εκδοχές για την τοποθεσία του ανακτόρου του Αχιλλέα, που συμπίπτουν με την περιοχή αυτή, και συγκεκριμένα ο Δομοκός, τα Φάρσαλα και η Πελασγία.

Δειτε το ρεπορταζ εδω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024