,

Καταγγελίες για την ασφάλεια των αεροδρομίων

Σε δέκα αεροδρόμια της χώρας υπηρετεί μόνο ένας άνθρωπος στην υπηρεσία πληροφοριών πτήσης

8 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Μία αποκάλυψη για την σοβαρή έλλειψη προσωπικού στα ελληνικά αεροδρόμια έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης.

«Εδώ και δύο χρόνια από τότε που αναλάβαμε σαν σύλλογος αλλά και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκησή μας για την υποστελέχωση, η οποία χρόνο με τον χρόνο μειώνεται λόγω της συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει 110 άτομα για 40 αεροδρόμια», καταγγέλει μιλώντας σε εκπομπή του κρατικού καναλιού ο κύριος Γιώργος Κωνσταντινάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου Τηλεπικοινωνιών (FISO) ΥΠΑ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στα 10 εκ των 40 υπηρετεί αυτή τη στιγμή μόνο ένας εργαζόμενος και «παρότι η κατάσταση το καλοκαίρι αλλάζει, το πολύ να προστεθεί άλλο ένα άτομο», ενώ συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της Σύρου παραμένει με ένα άτομο και εάν του συμβεί οτιδήποτε κλείνει το αεροδρόμιο χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Οι καταγγελίες μας είναι συνολικότερα για την υποστελέχωση στον κλάδο μας και όχι μόνο για τα μικρά αεροδρόμια αλλά και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια στα οποία δραστηριοποιείται ο κλάδος μας. Φυσικά εκεί που φαίνεται περισσότερο είναι στα 15 μικρά αεροδρόμια, παραμεθόρια στα οποία παρέχεται η υπηρεσία πληροφοριών πτήσης. Είναι μία υπηρεσία εφάμιλλη του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Βρίσκεται ο συνάδελφος σε πύργο ελέγχου και μιλάει με το αεροσκάφος μέσω συχνότητας, δίνοντάς του πληροφορίες σχετικά με τη μετεωρολογική κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή με την κατάσταση του διαδρόμου της πίστας, των κινήσεων που υπάρχουν από αεροσκάφη μέσα στην περιοχή που ελέγχει κλπ. Από τα 15 μικρά στα οποία δραστηριοποιείται ο κλάδος μας, στα 10 υπηρετεί ένα άτομο μόνο, το οποίο αυτό το άτομο είναι σε εγρήγορση, εάν χρειαστεί, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για να εξυπηρετεί εκτός από τις επιβατικές πτήσεις και πτήσεις σανίδας», αναλύει με λεπτομέρειες ο κ . Κωνσταντινάκης.

 Συνεχίζει την τοποθέτησή του μιλώντας αναλυτικά «Η Πάρος το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου έχει 1.541 κινήσεις κατά μέσο όρο μηνιαίως, Η Νάξος 1.089, η Κάρπαθος 562, η Μήλος 531, η Σύρος 468. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Πάρος είχε δύο άτομα για όλο αυτό το πλήθος των κινήσεων και από τα μέσα Ιουλίου και μετά προστέθηκε και άλλο ένα άτομο και έγιναν τρεις. Η Νάξος, δύο άτομα και από τον Αύγουστο έγιναν τρεις, η Κάρπαθος τρία άτομα, η Μήλος ένα άτομο και σε κάποιο χρονικό διάστημα έγιναν δύο και η Σύρος το περισσότερο διάστημα ήταν με ένα άτομο. Μάλιστα στη Σύρο είχαμε και περιστατικά λιποθυμίας από τον συνάδελφο, ο οποίος δούλευε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο»

‘Οταν συμβεί κάτι στον μοναδικό άνθρωπο που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία, «το αεροδρόμιο κλείνει».«Έχουν προκηρυχθεί πέντε μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Αύγουστο και ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν και άλλες 16 στο συρτάρι του υπουργείου που δεν τις έχουν αγγίξει καθόλου» τοποθετείται ο Πρόεδρος περιγράφοντας επακριβώς το σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Ιουνίου 2023