Στις 19 Μαρτίου το Καζακστάν διεξήγαγε πρόωρες εκλογές για το Mazhilis (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) και maslikhats (φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης) της χώρας.
Τα exit poll που ανακοινώθηκαν ζωντανά μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Μαρτίου, αποκαλύπτουν ότι το κόμμα Amanat συγκεντρώνει ποσοστό 53,46%. Ακολουθούν το κόμμα Auyl με 10,52 %, το κόμμα Respublica με 8,9 %, το κόμμα Aq Jol με 7,87 %, το Λαϊκό Κόμμα του Καζακστάν με 6,25 %, το Εθνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 5,31 % και το κόμμα Baytaq με 3,22 %. Περίπου το 4,47 % ψήφισε κατά όλων. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή αναμένεται να συσταθεί από έξι εκπροσώπους κομμάτων που ξεπέρασαν το απαιτούμενο όριο του 5 %, καταλαμβάνοντας 69 από τις διαθέσιμες έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 29 έδρες θα κατανεμηθούν σε μονομελείς υποψηφίους.
Οι εκλογές που πέρασαν ήταν μοναδικές από πολλές απόψεις. Για πρώτη φορά από το 2004 στις εκλογές για το Mazhilis χρησιμοποιείται το μικτό αναλογικό-πλειοψηφικό μοντέλο, στο οποίο το 70 % των βουλευτών εκλέγονται αναλογικά από κομματικές λίστες και το 30 % από μονοβουλευτικές περιφέρειες. Μικτό εκλογικό σύστημα 50/50 χρησιμοποιήθηκε και στις εκλογές για τα περιφεριακά συμβούλια και συμβούλια των πόλεων εθνικής σημασίας, ενώ τα maslikhat κατώτερου επιπέδου έχουν εκλεγεί εξ ολοκλήρου με πλειοψηφικό εκλογικό ψήφισμα.
Επιπλέον, στο ψηφοδέλτιο προστέθηκε η επιλογή «ενάντια σε όλους», δίνοντας τη δυνατότητα σε ψηφοφόρους να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για όλες τις υποβληθείσες υποψηφιότητες εάν το επιθυμούν. Επίσης, έχει θεσπιστεί νομικά ποσοστό 30 τοις εκατό για γυναίκες, νέους και άτομα με ειδικές ανάγκες για την κατανομή των βουλευτικών εδρών στις λίστες των κομμάτων, διασφαλίζοντας έτσι μια ευρύτερη εκπροσώπηση όλων των ομάδων στο Κοινοβούλιο.
Οι εκλογές σηματοδοτούν ακόμη ένα ορόσημο στη δημοκρατική εξέλιξη του Καζακστάν. Τα τελευταία χρόνια η χώρα σημείωσε σημαντικούς πολιτικούς και κοινωνικοοικονομικούς µετασχηµατισµούς.
Το Καζακστάν έχει επιβεβαιώσει με συνέπεια τη δέσμευσή του για ελεύθερες, διαφανείς και δίκαιες εκλογές. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, περιλαμβανομένων και των προεδρικών του Νοεμβρίου 2022, δέκα διεθνείς οργανισμοί και πολλοί ξένοι παρατηρητές προσεκλήθησαν να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία, μεταξύ των οποίων είναι οι αποστολές παρατηρητών από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSCE/ODIHR) και από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.
Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που έχουν εισαχθεί κατόπιν εθνικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2022 έθεσαν τα θεμέλια για νέες δημοκρατικές αρχές στο Καζακστάν. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένη κοινοβουλευτική επιρροή, περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, απλοποιημένες διαδικασίες ίδρυσης νέων πολιτικών κόμματων, άμεσες εκλογές δήμαρχων στην ύπαιθρο και άλλα ουσιαστικά μέτρα.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ξεκίνησαν αρκετές πολιτικές πρωτοβουλίες με ιδιαίτερα αξιοσημείωτη τη σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οποιοσδήποτε πολίτης, ο Διαμεσολαβητής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Γενικός Εισαγγελέας μπορούν να προσφύγουν σε αυτό το δικαστήριο, το οποίο διασφαλίζει την συνέπεια των νόμων της χώρας με το Σύνταγμα και την διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Elvira Azimova υπηρέτησε στο παρελθόν ως Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Καζακστάν, γεγονός που υπογραμμίζει τις προτεραιότητες και την γραμμή του δικαστηρίου.
Ενώ οι εκλογές δεν αναμένεται να μεταμορφώσουν τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο θεωρείται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην οικοδόμηση ενός Δίκαιου Καζακστάν, μιας ευημερούσας κοινωνίας με ένα δραστήριο, δυναμικό και ανταγωνιστικό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια χώρα θα είναι ένας ακόμη ισχυρότερος και πιο αφοσιωμένος εταίρος στη διεθνή κοινότητα.