Υπήρχε ένας δικηγόρος όπου σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών δέχθηκε να υλοποιήσει το σχέδιο ελληνοποίησης της «Μαρίας Τσάλλα» και λειτουργούσε σαν φορολογικός αντιπρόσωπος της.
Ο εν λόγω δικηγόρος με ρωσική καταγωγή είχε γραφείο στην Ιπποκράτους και άνηκε σε έναν ελληνορωσικό σύνδεσμο. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος φαίνεται να έχει λειτουργήσει ως σύνδεσμός ανάμεσα στην «Μαρία Τσάλλα» με τον δικηγόρο από το Αλιβέρι και όπως φέρεται ήταν ο φορολογικός αντιπρόσωπος σε ακόμη 22 με 23 άτομα με καταγωγή από το πρώην Ανατολικό μπλοκ.
Το παρασκήνιο της εγγραφής της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου
Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να ερευνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει κατάσκοπος στην χώρα μας, έπειτα από πληροφορία που πήραν από την Σλοβενία, όπου οι εκεί αρχές συνέλαβαν μία συνάδελφο της Σμίρεβα. Μετά την πληροφορία οι ελληνικές αρχές έφτασαν στο όνομα «Μαρία Τσάλλα» και τότε διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα μωρό που γεννήθηκε το 1991 και πέθανε αμέσως, στη γέννα. Αλλά η πληροφορία που είχαν έλεγε ότι με το όνομα του «μωρού» μία κατάσκοπος από την Ρωσία δρούσε στην Αθήνα.
Η έρευνα συνεχίστηκε και στο Ληξιαρχείο, όπου διαπιστώθηκε μία ανακολουθία ανάμεσα στο έγχαρτο και το ηλεκτρονικό αρχείο. Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι είχαν κοπεί σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες αρχές έστειλαν τη φωτογραφία της κατασκόπου σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και τελικά την ταυτοποίησαν.
Η Ρωσίδα κατάσκοπος έχοντας το νέο όνομά της εμφανίστηκε στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου ώστε να κάνει την εγγραφή στα δημοτολόγια. Είχε προηγηθεί το γνήσιο της υπογραφής από το ΑΤ Αλιβερίου που πιστοποιούσε την ταυτότητα της. Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο δημοτολόγιο με δύο δικηγόρους. Το eviaonline επικοινώνησε με υπάλληλο, η οποία αντικαθιστά την προϊσταμένη δημοτολογίου στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου, η οποία ανάφερε την διαδικασία που ακολουθήθηκε:
«Μας έφερε δικαιολογητικά και στείλαμε ερώτηση στο Υπουργείο. 300 φορές ήρθανε, όχι μία φορά. Φέρανε ληξιαρχική πράξη γέννησης, τα φέρανε όλα. Εμάς μας φέρανε μια ληξιαρχική πράξη, την οποία αναζητήσαμε και στο Ληξιαρχείο, η οποία είναι κανονική..
Η υπάλληλος σε σχετική ερώτηση για τις σκισμένες σελίδες τόνισε: «Ποια σελίδα έχει σκιστεί; Εδώ είναι Δημοτολόγιο. Το Ληξιαρχείο στην Αθήνα τι λέει; Δεν έχει δηλωθεί στο Ληξιαρχείο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Ληξιαρχική πράξη γέννησης έχει έρθει από την Αθήνα. Εδώ γράφτηκε με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, με το διαβατήριό της που προφανώς ήταν παράνομο. Εμείς που να τα ξέρουμε αυτά; Από τη στιγμή που λέει το κράτος ότι όταν είσαι από Ελληνίδα μάνα γεννημένη – αυτή δεν είχε και γάμο – παίρνεις αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια και γράφεσαι όπου θέλεις. Γράφεσαι στην τελευταία σου κατοικία αν θέλεις. Είχε φέρει μια υπεύθυνη δήλωση ότι έμενε σε ένα σπίτι στο Αλιβέρι και θεώρησαν και στην αστυνομία το γνήσιο της υπογραφής ότι είναι μόνιμη κάτοικος.
Μάλιστα κάναμε και ερώτηση στο Υπουργείο γιατί εγώ δεν την έγραφα. Είχε έρθει με δύο δικηγόρους, έναν από το Αλιβέρι τον κ. Λυμπερόπουλο… Επειδή ο συγκεκριμένος δικηγόρος ξέρει και καλά την γλώσσα, ασχολείται με αυτό το θέμα. Δηλαδή όταν έρχονται ξένοι υπήκοοι και θέλουν να κάνουν τα χαρτιά τους, τους βοηθάει, να τους κάνει τα γνήσια, τους τα μεταφράζει. Μου είπε λοιπόν ο δικηγόρος της «κάνεις παράνομη πράξη που δεν τη γράφεις, έχει όλα τα δικαιολογητικά η κοπέλα, γιατί δεν τη γράφεις;». Του είπα γιατί δεν πάει στην Κω που είναι η μάνα της να την γράψουνε; Δεν μπορείτε να καταλάβετε τότε τι είχα τραβήξει! Είπα γιατί δεν πάει στην Κω να γραφτεί που ήταν η μαμά της! Αυτό μου έκανε εντύπωση».
Στην συνέχεια αναφέρει ότι ο δικηγόρος που την εκπροσωπούσε έγραψε ότι φιλοξενούνταν στο Αλιβέρι: «Γιατί την τελευταία σου εγγραφή μπορείς να την κάνεις όπου θέλεις αν μένεις. Εκείνη έφερε υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από το Αλιβέρι ότι μένει εδώ».
Kαταλήγοντας τονίζει ότι η υπηρεσία το μόνο που χρειάζονταν ήταν το το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία: «Είναι μια προσωρινή κατοικία που επέλεξε να γραφτεί. Αυτό λέει και ο νόμος. Εμείς στείλαμε 2 φορές ερώτηση στο Υπουργείο και μας είπαν αν έχει ληξιαρχική πράξη γέννησης που αποδεικνύει, έχει κάνει την αίτηση κλπ μπορούμε να την γράψουμε. Εμείς που να ξέρουμε ότι είναι κατάσκοπος; Εδώ κλαίγαμε για την ιστορία της! Μια μάνα που της το άρπαξε ο πατέρας 3 χρονών… μας εξήγησε όλη την ιστορία»
Τι λέει ο δικηγόρος που την βοήθησε να εγγραφεί
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι ο δικηγόρος ο οποίος βοήθησε την Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα ή αλλιώς «Μαρία Τσάλλα» να γραφτεί το 2018 στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου και υποστήριξε σήμερα πως δεν θυμάται την περίπτωσή της.
Ο κ. Λυμπερόπουλος μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Δεκατιανοί» και υποστήριξε ότι η «Μαρία Τσάλλα» δεν ήταν πελάτισσά του. «Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας», ανέφερε.
«Για να μπορέσει να πάρει την βεβαίωση από τον δήμο έπρεπε να πάρει μια βεβαίωση ότι θα έχει νοικιάσει ένα σπίτι εδώ στο Αλιβέρι. Γιατί δεν νοίκιασε; Αυτό μου δημιουργεί μία απορία αλλά ταυτόχρονα με μπλέκει κιόλας στην υπόθεση. Γιατί από ότι μου είπε και η σύζυγος μου είχαμε υπογράψει μια σύμβαση. Ότι φιλοξενείται σπίτι μας. Εάν έγινε αυτό, έγινε για να παρουσιάσει ένα συμβόλαιο στη συνέχεια.
Το κακό είναι ότι εάν μου ξανασυνέβαινε πάλι το ίδιο θα έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους. όταν έχεις αυτή την στάση απέναντι στο μεταναστευτικό, απέναντι στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, την τηρείς ότι και να πάθεις. Στο ΜΕΡΑ 25 δεν θα είχα πάει εάν δεν είχα αυτά τα μυαλά. Αυτά τα πράγματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος.
«Καταλαβαίνω ότι σε αυτή την ιστορία εγώ πιάστηκα “Κώτσος”. Είναι λίγο απίστευτη η κατάσταση. Δεν είμαι πολύ καλά συνειδητοποιώντας τι έχει γίνει. Υπάρχει κάτι απίστευτο. Πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία ακούγονται πολλά χρήματα.
Οτι αυτή είχε στα χέρια της εκατομμύρια και άλλα τέτοια πράγματα. Όταν έρχεται και βρίσκει έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα κοινωνικά θέματα καταλαβαίνω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα είχα φανταστεί στην αρχή. Δεν ζήτησε άδεια διαμονής αλλά εγγραφή στο δημοτολόγιο. Εγώ έδειξα ιδιαίτερη ευαισθησία στο να εγγραφεί η γυναίκα αυτή στο δημοτολόγιο. Γιατί στην μικρή μας πόλη θέλουμε να έρθει πληθυσμός.
Έχει να κάνει με την ιδεολογία μου. Αλλά καταλαβαίνω ότι έχω μπλέξει. Η καλή μου πρόθεση εκφράζεται πλέον ή ως βλακεία ή ως ψέμα. Είμαι σε κρίση συνείδησης. Το πως με βρήκε είναι ένα ερώτημα. Γιατί εμένα; Πιθανολογώ ότι μου τηλεφώνησε ένας δικηγόρος τον οποίο δεν θυμάμαι», είπε ο δικηγόρος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν ούτε τον έχουν καλέσει κανείς από τις αρμόδιες αρχές.