Ως «Γυναίκα της διπλανής πόρτας», ερασιτέχνης φωτογράφος, με «βιτρίνα» κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι, εμφανιζόταν η κατάσκοπος από τη Ρωσία, την ταυτότητα της οποίας αποκάλυψε η ΕΥΠ.
Όλο και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την 33χρονη, σύμφωνα με τα νόμιμα χαρτιά, «Μαρία Τσάλλα», που σύμφωνα με την ΕΥΠ, δρούσε για πέντε χρόνια ως κατάσκοπος για λογαριασμό ξένης χώρας στην Ελλάδα.
Η Ρωσίδα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, διατηρούσε το κατάστημα «Γαλάζιο» στο Παγκράτι, όπου πουλούσε πλεκτά και προϊόντα πλεκτικής. Είχε ερασιτεχνική σχέση με τη φωτογραφία, διατηρώντας μάλιστα σχετικούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έβαλαν στο στόχαστρο την υπόθεση κατόπιν πληροφόρησης τον Ιανουάριο για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα.
Μετά από έρευνα στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου διαπιστώθηκε ανακολουθία έγχαρτου και ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς είχαν κοπεί σελίδες και έπειτα είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.
Οι Αρχές, αφού έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες Υπηρεσίες, την ταυτοποίησαν ως την Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα .
Η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε (πλαστή) ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Στη συνέχεια, καταχωρίστηκε στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991 – φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα.
Η κατάσκοπος διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα, αφού οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας της, την απέσυραν άρον-άρον, καθώς είχαν πληροφόρηση ότι ειχε ταυτοποιηθεί από την ΕΥΠ και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή της.
Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη, του πλήρωσε τα ενοίκια και την υπάλληλό της «Κατερίνα» και, επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται, εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.
Είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία με τα στοιχεία «Daniel Campos», ο οποίος έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, «η ΕΥΠ προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».
«Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα. Έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό βαθύ κάλυμμα.»
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals“».
«Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΠ.