Οι τροφές που μας γερνάνε

Kατανάλωση με μέτρο...

3 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Υπάρχουν τροφές που, αν και νόστιμες, μπορεί να συντελέσουν στην πρόωρη γήρανσή μας. Τις εντοπίζουμε, τις υπογραμμίζουμε και τις καταναλώνουμε με μέτρο.

Πικάντικες τροφές
Τα πικάντικα φαγητά οδηγούν τα αιμοφόρα αγγεία σε διόγκωση, ακόμη και ρήξη, δημιουργώντας μωβ σημάδια στο πρόσωπο. Εάν έχετε ροδόχρου ακμή – συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – η θερμότητα από τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσει έξαρση. Επιπλέον ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε, όμως όταν ο ιδρώτας αναμειγνύεται με τα βακτήρια στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει σπυράκια και κηλίδες.

Μαργαρίνη
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα και οτιδήποτε τρώμε το επηρεάζει. Οι περισσότερες μαργαρίνες, ειδικά οι στερεές, έχουν τρανς λιπαρά. Αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη, μειώνουν την «καλή» και δημιουργούν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η φλεγμονή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις που γερνούν το σώμα εσωτερικά και επηρεάζουν αναλόγως και την εξωτερική εμφάνιση.

Σόδα και ενεργειακά ποτά
Όσο περισσότερα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά καταναλώνουμε, τόσο πιο γρήγορα γερνούν τα κύτταρα στους ιστούς μας. Έχουν πολλές θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Σε συνδυασμό με τα βακτήρια στο στόμα, αυτή η ζάχαρη σχηματίζει οξύ που φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας και προκαλεί τερηδόνα. Άλλα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.

Κατεψυγμένα γεύματα
Ένα κατεψυγμένο δείπνο μπορεί να περιέχει το μισό νάτριο μιας υγιεινής καθημερινής διατροφής. Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, οδηγούμαστε στο να πίνουμε περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να καταπονούνται τα νεφρά μας. Οποιαδήποτε πλεονάζουσα ποσότητα νερού υπάρχει στο σώμα, θα μετακινηθεί σε μέρη όπως το πρόσωπο και τα χέρια μας. Αυτό είναι που μας κάνει να φαινόμαστε πρησμένοι και ταλαιπωρημένοι.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ αφυδατώνει. Αυτό έχει μεγάλη επίδραση στο δέρμα, το οποίο αποτελείται κατά 63% από νερό. Ακόμα κι αν πιούμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, αυτό θα ενυδατώσει όλα τα άλλα όργανά μας πρώτα, προτού «ασχοληθεί» με το δέρμα μας. Όταν ο οργανισμός λοιπόν δεν λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα νερού, το δέρμα φαίνεται και αισθάνεται ξηρό και δεν μπορεί να αμυνθεί απέναντι στην φυσική φθορά του χρόνου που δημιουργεί ρυτίδες.

Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, το ζαμπόν κ.ά. καπνίζονται, πολτοποιούνται ή αλατίζονται, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο χωρίς να χαλάσουν. Αυτό είναι που τόσο νόστιμα αλλά τα καθιστά και επικίνδυνα. Το νάτριο και τα χημικά συντηρητικά προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να φθείρει το σώμα μας μέσα και έξω. Μια μικρή φλεγμονή είναι καλή: Βοηθά τα κύτταρα να επουλωθούν. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Πηγή: Clickatlife

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024