Σε ακαδημαϊκή «ομηρεία» χιλιάδες απόφοιτοι

Στις ουρές της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) αλλά και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ)

31 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Στις ουρές της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) αλλά και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ) θα στοιβαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι απόφοιτοι των 5ετών νέων Γεωπονικών Τμημάτων της χώρας (πρώην ΤΕΙ) που βρίσκονται σε ακαδημαϊκή «ομηρεία», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με μια νέα αυστηρή διαδικασία για να τα αποκτήσουν.

Κι αυτό γιατί μόνο με πιστοποιήσεις από τους δύο αυτούς φορείς αλλά και αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία θα μπορέσουν να πάρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα για να διεκδικήσουν – εάν το επιθυμούν – μια θέση στο δημόσιο (ή ιδιωτικό) τομέα της χώρας.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τη συνέχεια του ελληνικού κράτους μόνο σε επίπεδο… προχειρότητας. Τη βιαστική «πανεπιστημιοποίηση» χωρίς μελέτες βιωσιμότητας ή σκοπιμότητας που έκανε προ 4ετίας στα τμήματα ΤΕΙ ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διαδέχτηκε η αδυναμία των νυν υπουργών Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους.

Και κυρίως, τα παραπάνω δείχνουν την ανυπαρξία της Αρχής των ΑΕΙ (ΕΘΑΑΕ), η οποία επίσης μέσα σε 4 χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε αντιστοιχήσεις προγραμμάτων σπουδών των πρώην ΤΕΙ με τα υπόλοιπα τμήματα γεωπονικών σπουδών της χώρας, πιστοποιήσεις ή πρόταση για απόδοση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Εκπρόσωποι της ΕΘΑΑΕ επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού, κάτι που όμως όπως φαίνεται δεν φρόντισαν να κάνουν σαφές στους πολιτικούς προϊστάμενους τους ή να αναζητήσουν λύση.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Απριλίου 2024