Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση «Orion 2023»

Από 22 Φεβρουαρίου έως και 7 Μαρτίου

8 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν από 22 Φεβρουαρίου έως και  στις 7 Μαρτίου, με τη φρεγάτα «Αδρίας» στην πολυεθνική άσκηση των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «Orion 2023».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην  θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Όπως ανακοινώθηκε, η σκοπός της άσκησης ήταν η προετοιμασία για εκτέλεση επιχειρήσεων και η επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας, και βασίστηκε στην εξέταση σεναρίου που αφορούσε στην αποσταθεροποίηση υποθετικής συμμαχικής χώρας, λόγω στρατιωτικών και υβριδικών επιθετικών ενεργειών συνορεύουσας χώρας. Σε εφαρμογή του ‘Αρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ που αφορά στην συλλογική άμυνα και σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, ακολούθησε ανάπτυξη των δυνάμεων της Συμμαχίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης και να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου χώρας.

Η «Orion 2023» αποτελεί συνέχεια της άσκησης «Polaris», που διοργανώθηκε το 2021 από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια διεξαγωγής επιχειρήσεων σε πολλαπλούς τομείς και πεδία σύγκρουσης.

Η φρεγάτα «Αδρίας» συμμετείχε σε αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος, προχωρητικών ελιγμών, πολέμου επιφανείας, καθώς και απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου στο πλαίσιο εκτέλεσης αμφίβιας επιχείρησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024