Τι συζήτησε ο Αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης με φορείς της Περιφέρειας στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας;

Στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας ο Νίκος Παπαθανάσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική επιχειρηματικότητα

28 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το πρωί της Δευτέρας 27 Μαρτίου επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεζυρόπουλο και την Ράνια Σδούκου Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους Προέδρους Επιμελητηρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας, τον Πρόεδρο της ΠΕΛ Λεωνίδα Κωστόπουλο, τον Πρόεδρο Ομοσπονδίας επαγγελματιών Φθιώτιδας Λευτέρη Μπράζα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας Ηλία Κεφαλά, την Πρόεδρο Εμπόρων Επαγγελματιών Λουτρών Αιδηψού Δέσποινα Μαραβίλη και τον Πρόεδρο Επισιτιστικών επαγγελμάτων Κώστα Καραγιώργο.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση κινήθηκαν γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική επιχειρηματικότητα, η αναπτυξιακή πορεία του Νομού, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των ΜΜΕ μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία όπως:

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. ‘Ένας φόρος που επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων σε όποιον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Αύξηση τον ποσοστών απόσβεσης και παράλληλα μείωση του χρόνου απόσβεσης των παγίων. Σημαντικό για οποιαδήποτε επιχείρηση υλοποιεί επένδυση σε πάγιο εξοπλισμό όπως μηχανολογικό κ.α.
  • Στήριξη των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση σε οργανωμένες συγκεντρώσεις όπως είναι οι ΒΙΠΕ.
  • Επίσπευση της δικαιοσύνης δια μέσω της διαμεσολάβησης τόσο σε δικαστικές διενέξεις μεταξύ επιχειρηματιών όσο και μεταξύ επιχειρηματιών και Δημοσίου.
  • Ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ τα επαγγελματικά ακίνητα ώστε η ενεργειακή τους κλάση να βελτιωθεί αλλά και νέο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις στέγες για περιορισμό του κόστους ηλεκτρισμού.
  • Αναφορά εκτενώς στις συνεχείς κλοπές και λεηλασίες σε επιχειρήσεις, αποθήκες, επαγγελματικά ακίνητα από μειονοτικές κοινότητες πολιτών.
  • Δημιουργία πλαισίου ελέγχου διαδικτυακών πωλήσεων προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επίσης, ζητήθηκε η επίσπευση των αναπτυξιακών έργων της περιοχής, όπως και η διατήρηση του Βόρεια Εύβοια Pass και η επέκτασή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024