,

Τον Μάιο οι εκλογές: Οι πιθανές ημερομηνίες και η διαδικασία

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

23 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο. Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους διότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Τον Μάιο οι εκλογές: Οι πιθανές ημερομηνίες και η διαδικασία - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Μπορώ  να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία: «Θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα. Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η «ανακοίνωση» του πρωθυπουργού προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, να τονίζει: «Αφού τίποτα πλέον δεν του βγαίνει, ανακοίνωσε, μέσα από το σόου που έστησε, εκλογές τον Μάιο γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη Βουλή, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει πριν τις εκλογές σε ποια κόμματα και ποιο πρόγραμμα μεταφράζεται η λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τόνισε: «Το δίλημμα των εκλογών, είναι προφανές: Ή θα συνεχίσουμε τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο δίνοντας συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους για τα διάφορα “εγκλήματα” σε βάρος του λαού ή η οργή, το “κανένας από τους δυο” θα αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Απλά μας είπε τον Μάϊο. Λυπούμαστε για παίζει με τους θεσμούς και είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) από την πλευρά του σχολίασε: «Ουσιαστικά ανακοινώνει τη 2η κάλπη τον Ιούλιο όταν η νεολαία, που είναι αποφασισμένη να τον καταψηφίσει, δεν θα μπορεί να ψηφίσει».

Κόντρα με το ΠΑΣΟΚ

Κόντρα ξέσπασε και με το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση γνωριμίας στον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία του Κινήματος.

«Όταν ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση του Δημήτρη Μάντζου, του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ήταν άμεση:

«Μπήκε και στη ζώνη του θράσους … να το κάνει αυτό ο Πρωθυπουργός από την αυλή του οποίου λειτούργησε ο μεγάλος ανιψιός σε ένα σύστημα υποκλοπών. Το μόνο ενδιαφέρον σε αυτή συνάντηση θα ήταν να του πει πότε γιατί και το προϊόν των υποκλοπών».

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε με απάντηση στους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σε ανακοίνωση:

«H πρόσκληση του Πρωθυπουργού απευθύνθηκε δύο φορές στον κ. Ανδρουλάκη 8 μήνες πριν από αυτήν την υπόθεση (σ.σ. παρακολούθηση). Προφανώς, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε».

Οι πιθανές ημερονηνίες των εκλογών

Στην τελική ευθεία για τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών βρίσκεται πλέον η χώρα, με την αντιπολίτευση να πιέζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις.

Τα σενάρια, ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένα πλέον.

Οι πιθανές ημερομηνίες για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, είναι δύο: 

21 (πιο πιθανή) ή 28 Μαΐου (στη δεύτερη περίπτωση είναι πιθανόν να συμπέσουν με τις πιθανές επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία)

Πώς θα εξελιχθεί σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία: 

-Από τις 20 έως τις 24 Απριλίου θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής.

-Από τις 22 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου (ή από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου), θα λάβουν χώρα οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-Θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός

-Θα γίνει η ορκωμοσία στη Βουλή

-Θα ακολουθήσει η εκ νέου διάλυση της Βουλής και η προκύρηξη των δεύτερων εκλογών, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

-Οι δεύτερες εκλογές αναμένονται να οριστούν για τις 2 Ιουλίου.

Ο κομβικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ και οι όροι που θέτει για συγκυβέρνηση

Η διαμόρφωση των συσχετισμών μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, με το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ανοιχτός σε συνεργασίες, θέτοντας ωστόσο τρεις προϋποθέσεις:

1)Ισχυρό διψήφιο ποσοστό

2)Προγραμματική συμφωνία

3)Όχι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης – Τσίπρας

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024