Χρυσά τα βιολογικά ελαιόλαδα Σακελλαρόπουλου στην Ιταλία

Ανάμεσα σε περισσότερα από 400 δείγματα παγκοσμίως

20 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Μια μεγάλη και διπλή χρυσή επιτυχία σε διεθνές επίπεδο πέτυχαν οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στην Ιταλία, στον παγκόσμιο διαγωνισμό πιστοποιημένων βιολογικών ελαιολάδων PREMIO BIOL International Olive Oil Competition 2023. Ο διεθνής διαγωνισμός PREMIO BIOL IOOC αξιολογεί αποκλειστικά τα βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κάθε νέας ελαιοκομικής χρονιάς και λόγω του υψηλού κύρους της ετήσιας διοργάνωσης, συγκεντρώνει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από την παγκόσμια βιολογική Ελαιοκομία. Τα βιολογικά ελαιόλαδα που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον PREMIO BIOL, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα της IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) και ελέγχονται αρχικά με χημικές αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας για να συμμετέχουν στον PREMIO BIOL. Στη συνέχεια ένα πολυάριθμο πάνελ ειδικών κριτών γευσιγνωσίας ελαιολάδων, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας, αξιολογεί οργανοληπτικά όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα που συμμετέχουν με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.


Η 28η διοργάνωση του διαγωνισμού PREMIO BIOL Italy 2023 πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, από 8 έως 10 Μαρτίου 2023, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 400 δείγματα ελαιολάδου από 18 χώρες του κόσμου, κυρίως από Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κροατία, Αργεντινή, Τυνησία, Σλοβενία κ.ά.
Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη Λακωνίας, συμμετέχοντας με δύο εξειδικευμένα βιολογικά ελαιόλαδά τους πρώιμης συγκομιδής και πληρώντας τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης του διαγωνισμού PREMIO BIOL 2023, τιμήθηκαν με ισάριθμα χρυσά βραβεία, και συγκεκριμένα :
FYLLIKON First Harvest Organic evoo – ΧΡΥΣΟ βραβείο
ARMONIA Monovarietal Organic evoo – ΧΡΥΣΟ βραβείο


Η εξαιρετική αυτή διπλή χρυσή επιβράβευση στην Ιταλία, σηματοδοτεί μια διάκριση υψηλού επιπέδου στο χώρο της βιολογικής ελαιοκομίας για την χώρα μας την Ελλάδα, τον τόπο μας την Σπάρτη Λακωνίας καθώς και για την πορεία των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου εδώ και 30 χρόνια.
Είναι παράλληλα ιδιαίτερη τιμή τα βιολογικά, Single Estate ελαιοπροϊόντα ενός Έλληνα ελαιοπαραγωγού να αναγνωρίζονται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς για την υψηλή ποιότητα τους.


Οι δύο μεγάλες αυτές χρυσές βραβεύσεις, στον PREMIO BIOL International Olive Oil Competition 2023, συμπληρώνουν τον μοναδικό αριθμό των 634 διεθνών βραβεύσεων για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου παγκοσμίως, αριθμό ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό αποκλειστικά των δικών του ελαιοπροϊόντων (Single Estate producer).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024