Arclif: Έτοιμη να επενδύσει στην Ελλάδα η ελβετική εταιρεία με… Έλληνα στο «τιμόνι»

Από την… Πάτρα στην Ελβετία

23 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει η Arclif Group AG, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Zug της Ελβετίας, αλλά με Έλληνα επικεφαλής, η οποία δηλώνει έτοιμη να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 ετών στην ελληνική start-up σκηνή.

“Πιστεύουμε πραγματικά στην Ελλάδα και, όπως πρόσφατα δήλωσαν οι Financial Times, η Ελλάδα έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών: ‘από τα σκουπίδια προς την επενδυτική βαθμίδα’. Αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα”, δήλωσε στο Capital.gr o Νεοκλής Λαζανάς, founder, owner και CEO της εταιρείας.

“Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε ελληνικές startup εταιρείες, όπως η Biopix DNA Technology, η Omigno ή η Kyneo. Αλλά αναζητούμε συνεχώς εταιρείες που είναι οι μελλοντικοί παγκόσμιοι ηγέτες”, αποκάλυψε ο κ. Λαζανάς.

Η Arclif Group δεν έχει επενδύσει ακόμη σε ελληνική εταιρεία, μολονότι πριν από κάποια χρόνια είχε πραγματοποιήσει συζητήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην χώρα μας. “Επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με διάφορες νεοσύστατες εταιρείες και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε σύντομα ένα καλό pitch”, δήλωσε ο κ. Λαζανάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Arclif Group λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 800 σχέδια που παρουσιάζονται από νέες νεοσύστατες εταιρείες και στόχος της είναι να ξεκινήσει σύντομα και με μια νέα ελληνική νεοσύστατη εταιρεία.

Spotify και Napster στο χαρτοφυλάκιο της Arclif Group

Η Arclif Group επενδύει σε νεοσύστατες εταιρείες με “εξαιρετικούς ανθρώπους και εξαιρετικά προϊόντα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λαζανάς, εξηγώντας πως η εταιρεία ψάχνει για projects πολύ καινοτόμα. Το εύρος της χρηματοδότησης ξεκινά από €100 χιλ. και μπορεί να φτάσει περίπου τα €50 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πιο γνωστές επενδύσεις της Arclif Group συγκαταλέγονται το Spotify και το Napster (και τα δύο πριν από την IPO), ενώ το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο MEV Hummer είναι επίσης μια επιτυχία της εταιρείας, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχει πουλήσει αρκετές χιλιάδες αυτοκίνητα. Επίσης, η Arclif Group έχει επενδύσει στα καλλυντικά, την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια, την εξόρυξη, τα τρόφιμα, τους αυτόματους πωλητές και πολλά άλλα.

Πρόσφατα, επένδυσε στην ελβετική FFM Project AG, η οποία έχει ως στόχο να γίνει η μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής αυτόματων πωλητών και να γίνει η κορυφαία τεχνολογική μάρκα αυτόματων πωλητών τροφίμων παγκοσμίως. “Δεν μιλάμε για κοινά τρόφιμα όπως κοτομπουκιές ή τηγανητές πατάτες, αλλά και υγιεινά τρόφιμα και vegan τρόφιμα όπως μαγειρεμένο ή τηγανητό κουνουπίδι”, διευκρινίζει ο κ. Λαζανάς.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία είναι κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας μαζί με έναν όμιλο δικηγόρων πατεντών. Αυτή θα είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα υποστηρίζει τους πελάτες της ως Patent Attorney και ταυτόχρονα θα είναι ένας Patent Angel και θα υποστηρίζεται από γνωστά ευρωπαϊκά Family offices και επενδυτές που επενδύουν σε εξαιρετικές και ανατρεπτικές τεχνολογίες.

“Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι ανθεκτικοί”

Σχολιάζοντας το ελληνικό οικοσύστημα startups, ο κ. Λαζανάς τόνισε: “Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την εφεύρεση. Εξάλλου, από εκεί προήλθαν οι σύγχρονες έννοιες της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας και μπορούμε να αναζητήσουμε στην Ελλάδα ιστορική και πολιτιστική έμπνευση. Σύμφωνα με το περιοδικό EU-Start ups, τα τελευταία 5 χρόνια, η χώρα προσέλκυσε πολλές νέες επενδύσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, όπου βρίσκονται πολλά ταλαντούχα στελέχη, αλλά και σε μικρότερες πόλεις με τεχνικά πανεπιστήμια, ικανούς φοιτητές και εξαιρετική ποιότητα ζωής. Από το νέο γραφείο της Amazon Web Services στην Αθήνα μέχρι τη νέα βάση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, τα τρία νέα κέντρα της Microsoft με αρχική επένδυση €100 εκατ. και η Panther Labs, η TeamViewer και η P&I που ανοίγουν γραφεία και κόμβους στη χώρα, όλα αυτά τα παραδείγματα καταδεικνύουν τη δυναμική της Ελλάδας”.

Ο κ. Λαζανάς αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τα παγκόσμια μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. “Αυτή τη στιγμή παρατηρείται σημαντική πτώση των επενδύσεων παγκοσμίως και τα μηνύματα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια δεν είναι ενθαρρυντικά, ούτε καν για τον τεχνολογικό τομέα που γνώρισε άνθηση την τελευταία δεκαετία. Η πτώση αυτή είναι εμφανής και στην ελληνική startup σκηνή”.

“Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι ανθεκτικοί. Έχουν επιβιώσει από μακροχρόνιες οικονομικές προκλήσεις και είναι πιο προετοιμασμένοι και έξυπνοι από ποτέ, και ως εκ τούτου έχουν πλεονέκτημα. Αξίζει να ποντάρετε σε αυτούς. Επιπλέον, οι κοινότητες που υποστηρίζουν το ελληνικό οικοσύστημα είναι μεγαλύτερες, πιο ενεργές και πιο εξωστρεφείς από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επενδύσουμε ένα σημαντικό ποσό κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 ετών στην ελληνική start-up σκηνή”, κατάληξε ο κ. Λαζανάς.

Από την… Πάτρα στην Ελβετία

Ο κ. Λαζανάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία, αλλά έχει καταγωγή από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Πάτρα. Είναι πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA στα οικονομικά), διδάκτωρ σπουδών στην αυτοκινητοβιομηχανία, με περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, COO, αντιπρόεδρος σε εταιρείες και μεσαίου μεγέθους OEM`s της αυτοκινητοβιομηχανίας και εταιρείες 1ης βαθμίδας, όπως η Ford Motor Company, η General Motors, η Visteon Corporation, η Lear Corporation, η Freudenberg, Cie Automotive και η Amtek Group, με έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων και των έργων προμηθειών παγκοσμίως.

Ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη, τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων και υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση εταιρειών και ομίλων έως και 20 θυγατρικών εταιρειών. Είναι ενεργός επενδυτής στην Arclif Group AG και κατέχει διάφορες μειοψηφικές και πλειοψηφικές συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του φθάνει σε αξία περίπου €3,5 δισ. σύμφωνα με τις αποτιμήσεις των Big 4 εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024