Εκλογές 2023: Άναψαν «φωτιές» οι δηλώσεις Χρονοπούλου και Δουδωνή για τη φορολογία

Χαμός με τις δηλώσεις

30 Μαΐου 2023

του/της Β Δ

Φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό έβαλαν δηλώσεις των υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ελένης Χρονοπούλου και Παναγιώτη Δουδωνή για αύξηση της φορολογίας.

Επιχειρώντας να διευκρινίσει χθεσινή δήλωσή της κατά την οποία είπε ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», η Ελένη Χρονοπούλου σε συνέντευξή της το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ έκανε λόγο για λεκτικό λάθος. «Λανθασμένα λέω ότι θα αυξήσουμε τους φόρους που πλήττουν τη μεσαία τάξη. Αντί να πω δεν θα αυξήσουμε ή θα μειώσουμε. Είναι λάθος λεκτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Λίγη ώρα αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας στο ίδιο κανάλι.

Αναφερθείς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία μερισμάτων των επιχειρήσεων, είπε το κόμμα του θα προχωρήσει σε φορολόγηση 15% από 100.000 ευρώ και πάνω, από 5% που είναι σήμερα μέχρι. Μίλησε για τρεις φορολιγικές κλίμακες φορολόγησης των μερισμάτων, 5%, 10% και 15%. Σημείωσε ότι η κλίμακα θα είναι 15% για μερίσματα 100.000 ευρώ και πάνω.

Άκης Σκέρτσος: Ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – «Μαρτυριάρηδες Νο2»

 

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος έλανε λόγο για ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και πως τα δύο στελέχη. Σε γραπτή δήλωσή του που τιτλοφορείται «”Μαρτυριάρηδες” Νο2», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρει:

«Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια. Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές. Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον «αφελληνισμό» της ελληνικής οικονομίας. Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, ειναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας. Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές. Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες».

Επίσης, στην εισαγωγή της δήλωσής του, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε: «Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία. Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους».

πηγη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Σεπτεμβρίου 2023