ElvalHalcor: Θετικά αποτελέσματα και προοπτικές

Σε αξία ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 930,5 εκατ. ευρώ ενώ εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η θετική πορεία της

24 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές τα αποτελέσματα του ομίλου ELVALHALCOR χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση ως θετικά με ισχυρή κερδοφορία εντός των στόχων που είχαν τεθεί. Ο όγκος των πωλήσεων κατέγραψε μια μικρή υποχώρηση 1,2% εξαιτίας κυρίως των πωλήσεων των προϊόντων χαλκού που προορίζονται για την οικοδομική αγορά, ενώ στο αλουμίνιο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 2,8%.

Σε αξία ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 930,5 εκατ. ευρώ ενώ εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η θετική πορεία της προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορία EBITDA που κυμάνθηκαν στα 70,3 εκατ. ευρώ έναντι 74,7 εκατ ευρώ πέρυσι.

Η θετική πορεία της προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας αποδίδεται στο γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά το προσαρμοσμένο περιθώριο a – EBITDA  μετά τη στροφή στη στρατηγική που πραγματοποιήθηκε στον κλάδο του χαλκού όπου ο όμιλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Έτσι παρά την μείωση στον όγκο, σε επίπεδο κερδοφορίας ο κλάδος του χαλκού εμφάνισε αύξηση στην προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία a – EBITDA.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση δίνει έμφαση στη σύγκριση των μεγεθών του πρώτου τριμήνου με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2021 καθώς πέρυσι ήταν μια απρόσμενα θετική χρονιά με μεγέθη ρεκόρ που θεωρείται μη συγκρίσιμη. Σε αυτό το πλαίσιο η πορεία των μεγεθών είναι θετική και καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, αυτές παραμένουν μεικτές, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές για το σύνολο των κλάδων. Παρά ταύτα, η ELVALHALCOR συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Οι επενδύσεις, που σε μεγάλο βαθμό “ευθύνονται” για το γεγονός ότι ο όμιλος μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, θα παραμείνουν μειωμένες για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της καθώς έχουν μπει σε πλήρη λειτουργία οι νέες μεγάλες επενδύσεις στο έλαστρο αλλά και τη νέα γραμμή βαφής, ωστόσο το περιβάλλον της αγοράς στην παρούσα φάση δεν ευνοεί μια τέτοια κίνηση.

Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο δεν αλλάζει κάτι στις περίφημες “μεγατάσεις” (megatrends) που παραμένουν ευνοϊκές για τα προϊόντα που παράγει ο όμιλος και τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως σημειώνει η διοίκηση το γεγονός αυτό δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότεροι κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024