Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πόσο αυξάνονται τα επιτόκια  

3 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Ακόμη πιο ακριβό γίνεται το κόστος του χρήματος στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα «στριμώχνοντας» έτσι στη «γωνία» όσους έχουν ανάγκη από «φρέσκο χρήμα», δηλαδή νέα δάνεια: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρά σε νέα αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη και αν υπάρχουν «χαμένοι» από αυτή την εξέλιξη υπάρχουν και οι «κερδισμένοι». Αν μη τι άλλο τα εγχώρια νοικοκυριά με στεγαστικά θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να μένουν «σταθερές» ακόμη και όταν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια.  

«Κερδισμένοι» πέρα από όσους έχουν στεγαστικά και οι καταθέτες, καθώς αργά αλλά σταθερά αυξάνονται και τα επιτόκια καταθέσεων.

Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται όσοι «καίγονται» για ρευστό και ψάχνουν για φθηνά δάνεια, αλλά και οι «δανεισμένοι» σε ευρω- επιτόκια επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κανονικά, σε αντίθεση με όσους έχουν στεγαστικά!

Πόσο αυξάνονται τα επιτόκια  

Την Πέμπτη λοιπόν, όπως εκτιμούν αναλυτές η ΕΚΤ προχωρά σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, χωρίς όμως να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να επιφυλάσσει μία δυσάρεστη έκπληξη και να προσθέσει στο κόστος χρήματος 0,50%.

Οι αγορές προεξοφλούν  ότι ούτως ή άλλως, το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα βρίσκεται στο τέλος Ιουνίου στο 3,50%, από 3% τώρα.  Αν δηλαδή αυξηθεί κατά 0,25%, θα ακολουθήσει κι άλλη αύξηση τον Ιούνιο.

Την εκτίμηση αυτή ενίσχυσε η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ «έχει ακόμα δρόμο μπροστά της» με τη νομισματική πολιτική, καθώς ο δομικός πληθωρισμός «παραμένει επίμονα υψηλός». Παράλληλα με τα επιτόκια η ΕΚΤ σκοπεύει να αξιοποιήσει και το εργαλείο της ρευστότητας, περιορίζοντας τη ροή χρήματος προς τις αγορές και την οικονομία.

Η περαιτέρω άνοδος του κόστους χρήματος εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα επηρεάσει τις αγορές, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία θα γίνουν αισθητές σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Στους «κερδισμένους» οι καταθέτες  

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ανοδική τάση των επιτοκίων καταθέσεων. Επιπτώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων,  εκ των πραγμάτων αφήνουν αδιάφορους όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς θα υιοθετηθεί από τον τρέχοντα μήνα, από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατρέπονται» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

«Χαμός» στις προθεσμιακές καταθέσεις

Πάντως, πέρα από τα δάνεια οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις με νέα προϊόντα, τα οποία ανακοινώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, άρχισαν να δελεάζουν από τον Μάρτιο τους αποταμιευτές, που κυριολεκτικά σχημάτισαν… ουρές για να τοποθετήσουν κεφάλαια -νέα, ή προερχόμενα από λογαριασμούς ταμιευτηρίου- σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Είναι ενδεικτικό πως –βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας- τον περασμένο Μάρτιο τα νοικοκυριά απέσυραν σημαντικά ποσά από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που εξακολουθούν να έχουν πολύ χαμηλές αποδόσεις και να τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. περίπου, όμως το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της μεγάλης αύξηση των υπολοίπων στις προθεσμιακές.

Η αύξηση των υπολοίπων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είχε αρχίσει να καταγράφεται από τον Δεκέμβριο, αλλά με μικρές εισροές. Τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Μάρτιο σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εισροές, που ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, με το συνολικό υπόλοιπο των «λοιπών καταθέσεων και ρέπος» (σε αυτόν οι καταθέσεις προθεσμίας αποτελούν τη μεγαλύτερη συνιστώσα) να ανεβαίνει στα 30,2 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024