Γ. Μπούγας: Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα και πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;

Πρόοδος ή νέες περιπέτειες

19 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Σταθερότητα και πρόοδος ή νέες περιπέτειες και οπισθοδρόμηση» είναι το κυρίαρχο ερώτημα στο οποίο καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν την Κυριακή αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας.

Υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες πολίτες θα σταθμίσουν ψύχραιμα τα αποτελέσματα της τετραετίας και θα κατατάξουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ στην πρώτη κάλπη» καθώς όπως τονίζει «αποδείξαμε ότι η αληθινή δύναμη αλλαγής και ανανέωσης είναι η ΝΔ, παρά τις όποιες αστοχίες που μπορεί να υπήρξαν».

Επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει «σκοπίμως θολή και αόριστη τη δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση. Δηλώνει πεπεισμένος ότι «η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία».

Για την περιφέρεια της Φωκίδας, ο κ. Μπούγας υπογραμμίζει πως «κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί προς άμεση υλοποίηση σημαντικές παρεμβάσεις στη Φωκίδα, που συνιστούν ιστορικές ευκαιρίες αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών για ολόκληρη την Κεντρική Στερεά Ελλάδα» μεταξύ των οποίων και «το αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων, συνολικού ποσού 600 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας που εκπόνησε η Κυβέρνηση εκπόνησε. Εκπέμποντας έτσι ηχηρό μήνυμα ότι για τη ΝΔ δεν υπάρχει ξεχασμένη Ελλάδα, δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του γγ της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή και υποψήφιου στην Φωκίδα Γιάννη Μπούγα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:

ΕΡ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κυρίαρχο δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και γιατί η επιλογή των πολιτών να είναι η ΝΔ;

ΑΠ: Το δίλημμα των εκλογών της 21 ης Μαΐου συνοψίζεται ως εξής: σταθερότητα και πρόοδος ή νέες περιπέτειες και οπισθοδρόμηση. Κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη, η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά – σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Ωστόσο, απέναντί μας, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ότι «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Τους καλούμε να διευκρινίσουν ενώπιον του ελληνικού λαού τι ακριβώς εννοούν, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει. Η δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση αφήνεται σκοπίμως θολή και αόριστη – ποιος θα αναλάβει τότε τα ηνία της χώρας, με ποιους θα συνεργαστεί και πώς θα κυβερνήσει.

Μια τέτοια εξέλιξη, μέσα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί με κόπο και θυσίες από όλους τους Έλληνες.

Εάν οι κάλπες της Κυριακής αναδείξουν ότι η ΝΔ αριθμητικά είναι εφικτό να σχηματίσει συγκυβέρνηση με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι αυτό θα πρέπει κατά τις διερευνητικές εντολές να διερευνηθεί και υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους;

ΑΠ: Πάγια θέση μας είναι ότι για αποτελεσματική διακυβέρνηση προϋπόθεση είναι μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση, που προκύπτει από εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής.

Σε κυβερνήσεις συνεργασίας τα μικρότερα κόμματα είναι πιθανό να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος μιας κρίσιμης και ενδεχομένως μη δημοφιλούς απόφασης, με αποτέλεσμα να προκληθούν συνθήκες αστάθειας. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αν αυτό δεν συμβεί, εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θα μπορούσε να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Εάν όμως η ηγεσία του δεν μεταβάλει την εκπεφρασμένη θέση της να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός μιας «κυβέρνησης ηττημένων», είτε όσοι επιμένουν στην άστοχη και αντιθεσμική αυτή θέση θα αναλάβουν την ευθύνη μιας μακράς περιόδου κυβερνητικής αστάθειας, με πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών.

ΕΡ: «Ζυγίζοντας» τα θετικά και τα αρνητικά από την διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία, γιατί πιστεύετε ότι η «πλάστιγγα» θα δείξει ΝΔ;

ΑΠ: Πράγματι, βιώσαμε διαδοχικές, πρωτόγνωρες και πολυεπίπεδες κρίσεις, που δοκίμασαν τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Αντεπεξήλθαμε με επιτυχία, χάρη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού. Στον Έβρο αντιμετωπίσαμε έναν «υβριδικό» πόλεμο, στην πανδημία χρειάστηκε να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας και τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στο Αιγαίο υπερασπιστήκαμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ελαχιστοποιήσαμε τις δυσμενείς συνέπειες του πολέμου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτά τα χρόνια αποδείξαμε ότι η αληθινή δύναμη αλλαγής και ανανέωσης είναι η ΝΔ, παρά τις όποιες αστοχίες που μπορεί να υπήρξαν. Ας θυμηθούμε πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα. Ας αναλογιστούμε ποιος έχει αποδείξει ότι διαθέτει όντως αξιοπιστία. Παράλληλα, υπερασπιστήκαμε με σθένος τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ενάντια σε κάθε πρόκληση και απαράδεκτη εργαλειοποίηση που επιχειρήθηκε. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες θα σταθμίσουν ψύχραιμα τα αποτελέσματα της τετραετίας και θα κατατάξουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ στην πρώτη κάλπη, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο.

ΕΡ: Η ΝΔ έχει αναδείξει ως ισχυρά στοιχεία της διακυβέρνησή της τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στην οικονομία και τις επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προβάλλοντας την καθημερινότητα αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά και μιλάει για μαγική εικόνα. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Κατ΄ αρχάς, η χώρα μας πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις – οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, οι επιχειρήσεις πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές. Η ανάπτυξη καλπάζει, οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν ρεκόρ και δίνουν χώρο στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα δημόσια οικονομικά με τα κίνητρα που δόθηκαν, ενώ τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να ασκήσουμε μία αποτελεσματική κοινωνική πολιτική και να στηρίξουμε ουσιαστικά όσους έχουν ανάγκη. Απέναντι στην πληθωριστική λαίλαπα που έχει πλήξει πρόσφατα όλη την Ευρώπη, προσπαθούμε με πλέγμα μέτρων να συμβάλλουμε στη συγκράτηση και μείωση των τιμών. Κι αν η πρώτη αυτή τετραετία ήταν η τετραετία της μείωσης των φόρων, η δεύτερη, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς, καθότι βασικές προκλήσεις είναι πλέον το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών και καθηγητών.

ΕΡ: Η τετραετία αυτή, ειδικά για την Περιφέρεια της Φωκίδας τι έφερε;

ΑΠ: Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, επειδή κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί προς άμεση υλοποίηση σημαντικές παρεμβάσεις στη Φωκίδα, που συνιστούν ιστορικές ευκαιρίες αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών για ολόκληρη την Κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Το πρώτο μεγάλο έργο στην περιοχή είναι το τμήμα «Μπράλος- Άμφισσα» του Διαγώνιου Οδικού Άξονα «Λαμία – Ιτέα -Αντίρριο», ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65, με προϋπολογισμό άνω των 280 εκατ. ευρώ. Ιδιαιτέρως σημαντικό επίσης είναι το έργο κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού της λίμνης του Μόρνου, που θα επιτρέψει την ασφαλή διάθεση των λυμάτων των οικισμών πέριξ της λίμνης και των φυλακών Μαλανδρίνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Πρόσφατα δρομολογήσαμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, που αποτελεί φυσική συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Δημιουργήθηκε ειδικός φορέας διαχείρισης, με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, μεγάλων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και της αυτοδιοίκησης. Η καταστροφή από τις πυρκαγιές ήταν ευκαιρία αναβίωσης του τμήματος που κάηκε, καθώς επίσης κι αξιοποίησης του ελαιώνα ως σύνθετου πολιτιστικού και αγροτικού προϊόντος. Το επόμενο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση των έργων, η συνέχιση και η πλήρης αξιοποίησή τους.

ΕΡ: Για την Φωκίδα, τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 -2027 της ΝΔ;

ΑΠ: Όραμά μου είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του ευλογημένου αυτού τόπου, ώστε να αποτελέσει όχι μόνο τουριστικό προορισμό, αλλά τον τόπο για να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν τις οικογένειές τους οι νέοι, που κατάγονται από τη Φωκίδα ή την επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία.

Δυστυχώς, τα τελευταία 50 χρόνια, η Πολιτεία επιβάλλει στην Φωκίδα και τους κατοίκους της μόνο περιορισμούς χωρίς να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα άμβλυνσης των δυσμενών συνεπειών τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

Το προσωπικό μου στοίχημα και η δέσμευσή μου προς τους συμπολίτες μου ήταν να καταβάλω κάθε προσπάθεια να ανατάξουμε αυτή την κατάσταση.

Πράγματι, για την Φωκίδα η Κυβέρνηση εκπόνησε αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων, συνολικού ποσού 600 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Εξέπεμψε έτσι ηχηρό μήνυμα ότι για τη ΝΔ δεν υπάρχει ξεχασμένη Ελλάδα, δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024