Yψηλό ρεκόρ για τις τιμές στο λάδι – Προβλέπονται ελλείψεις λόγω ξηρασίας

Η κλιματική αλλαγή έχει ωθήσει την τιμή του βασικού αγαθού σε υψηλά δεκαετιών και απειλεί με επιδείνωση την κρίσης του κόστους διαβίωσης - Πώς εξελίσσεται η φετινή σοδειά - Βαρύ πλήγμα για την Ευρωζώνη – «Βούλιαξε» η μεταποίηση, επανέρχονται οι φόβοι για ύφεση

24 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 10% φέτος, αυτές ενός διαφορετικού είδους «ελαίου» έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση. Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά από το 1990, σύμφωνα με αντίστοιχο δείκτη του ΔΝΤ, στα $6.269,63/τόνο, έχοντας καταγράψει αύξησης της τάξης του 46% σε σχέση με πέρυσι.

Για όσους αγοράζουν το ελαιόλαδό τους με το κιλό και… όχι με τον τόνο, το κόστος κυμαίνεται στα $6/λίτρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος του μάρκετινγκ, των μεταφορών και το πρίμιουμ της αγοράς λιανικής.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ελαιοπαραγωγό Φίλιππο Μπέριο, η τρέχουσα σεζόν για το ελαιόλαδο αποτελεί «τη δυσκολότερη εδώ και περίπου 30 χρόνια, αφού καταγράφουμε τη χαμηλότερη σοδειά».

Οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της περσινής ξηρασίας στην Ισπανία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του αγαθού. Σύμφωνα με το MarketWatchτο Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας προέβλεψε πως, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας στη χώρα, η συνολική φετινή σοδειά ελαιόλαδου στη χώρα θα κυμανθεί μόλις στους 680.000 τόνους, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ετήσιο όρο των 1,37 εκατομμυρίων τόνων. Η Ισπανία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση άμεση χρηματοδότηση για την ενίσχυση των αγροτών της.

Οι υψηλές, ακραίες θερμοκρασίες ενδέχεται να αποτελέσουν ένδειξη περαιτέρω μεταβλητότητας στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και μακροπρόθεσμα αυξημένων τιμών για τους καταναλωτές.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να δυσκολέψει την καλλιέργεια των ελαιώνων σε πολλές από τις παραδοσιακά γονιμότερες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με Ισπανούς και Πορτογάλους ερευνητές, πρόβλημα το οποίο δεν πρόκειται να επιλυθεί χωρίς δραματικές και άμεσες αλλαγές τόσο στη γεωργία, όσο και στον τρόπο λειτουργίας της γενικότερης οικονομίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024